Zovko : Stvaranje europskih kapaciteta kao jamac miru i stabilnosti te poštivanje temeljnih ljudskih prava

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o izvješću o odnosima EU-a i NATO-a.

Zastupnica Zovko je tijekom svog izlaganja naglasila važnost strateškog partnerstva između Europske unije i NATO saveza u suzbijanju zajedničkih prijetnji i izazova na globalnoj sceni.

„Hibridne prijetnje, terorizam, migrantski pritisci, kibernetički napadi kao i deziformativne i neprijateljske kampanje, samo su neki od izazova s kojima se suočavaju države članice Europske unije i NATO-a pa sukladno tome one zahtijevaju zajednički odgovor s ciljem njihovog otklanjanja“,  upozorila je Zovko.

Također, zastupnica Zovko je naglasila kako suradnja Europske unije s NATO-om predstavlja integralni stup europske stabilnosti i sigurnosti, a kao dio Globalne strategije Europske unije ta suradnja pridonosi u postizanju mira i stabilnosti na globalnoj razini.

Pri kraju svog izlaganja Zovko je naglasila važnost donošenja daljnjih koraka ka stvaranju vlastitih snaga Europske unije s ciljem održavanja mira, stabilnosti i sigurnosti na vlastitim granicama i u susjedstvu.

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da neke države članice NATO-a imaju ozbiljnih problema u poštivanju temeljnih ljudskih prava, onda mislim da sljedeći logičan korak bi bio stvaranje europskih kapaciteta koji bi bili garant miru i stabilnosti u regiji uz poštivanje temeljnih ljudskih prava koja se danas tako lako gaze u nekim našim partnerskim državama“, zaključila je zastupnica Zovko.

Cijeli video možete pogledati u nastavku.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja