Zovko sudjelovala na raspravi o novom sporazumu o partnerstvu sa Skupinom afričkih, karipskih i pacifičkih država

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o pregovorima o novom sporazumu o partnerstvu sa Skupinom afričkih, karipskih i pacifičkih država (AKP), s kojima EU njeguje duboke povijesne veze kao i povlašteno partnerstvo.

Zastupnica Zovko je naglasila kako od današnje rasprave očekuje to da će ona pridonijeti učinkovitosti pregovora o novom sporazumu o partnerstvu između EU-a i AKP-a. Istaknula je kako Europska unija mora iskoristiti priliku koja joj se nudi nakon Cotonoua u pregovorima o partnerstvu te istaknuti razvojnu pomoć EU-a kao glavni instrument javne diplomacije.

Razvojna pomoć koju pruža EU mora imati veću vidljivost i služiti kao učinkoviti alat njezine vanjske politike. Time ćemo zaustaviti sigurnosne ugroze koje su posljedica nepoznavanja solidarnosti koja se iz EU-a iskazuje prema državama čije su demokracije u potrazi za konsolidacijom i stabilnošću“, izjavila je Zovko te pritom dodala kako obnovljenja suradnja EU-a s AKP-om mora pridonijeti i u postizanju mira i stabilnosti na globalnoj razini.

Zovko je naglasila kako je potrebno zajednički djelovati na područjima od zajedničkih interesa, kao što su učinkovito upravljanje migracijama radne snage, povećanja protoka i mobilnosti studenata, olakšanja poslovnih i investicijskih programa te intenziviranja mjera protiv mreže krijumčara i trgovaca ljudima.

U cilju prevencije nužno je unaprijediti prikupljanje i razmjenu informacija, kao i jačati otpornosti društava i gospodarstava u državama koje su zahvaćene krizama“, zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja