Zovko: Međureligijski dijalog kao sredstvo pomirenja

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko jučer je u Bruxellesu na radnom ručku Grupe za međureligijski i međukulturalni dijalog pod nazivom „Međureligijski dijalog kao sredstvo pomirenja“ ugostila visoku delegaciju vjerskih zajednica iz Azerbajdžana.

Azerbajdžansku visoku delegaciju, predvođenu zamjenikom predsjednika državnog odbora za rad s vjerskim organizacijom, g. Sayavushem Heydarovom sačinjavali su također zamjenik predsjednika Odbora šijitskih muslimana Kavkaza, g. Fuad Nurullayev , imam Ilahijat  sunitske džamije, g. Jeyhun Rustamov, tajnik Ruske pravoslavne crkve, g. Elnur Afandiyev, v.d. pročelnik odjela državnog odbora za rad s vjerskim zajednicama, g. Rafi Gurbanov.

Tijekom susreta Zovko i predstavnici delegacije raspravljali su mogućnostima za produbljivanjem gospodarske, sigurnosne i kulturne suradnje između EU-a i Azerbajdžana kroz novi sveobuhvatni sporazumu o suradnji između EU-a i Azerbajdžana. Također, tijekom rasprave, u kontekstu recentne posjete Armeniji u izaslanstvu vanjsko političkog odbora EU Parlamenta  , Zovko je istaknula kako je u izvješću o novom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana usvojen njezin amandmana koji naglašava potrebu za intenziviranjem dijaloga na temu mira i pomirenja među vjerskim i kulturnim vođama u Azerbajdžanu i Armeniji kako bi se u područjima sukoba smanjile napetosti i pridonijelo trajnoj pomirbi. Sugovornici su izrazili interes za inicijativu oko intenziviranja dijaloga s Europskim parlamentom po ovom pitanju.

Podsjetimo, prošle je godine na inicijativu zastupnice Zovko, koja je izvjestiteljica u ime EPP-a za pitanja o Azerbajdžanu, također održan sastanak s visokom delegacijom vođa vjerskih zajednica tijekom kojeg su raspravljali o društvenim, političkim i vjerskim pitanjima u Azerbajdžanu i na Kavkazu.

Priopćenje od 26. rujna 2018.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja