Zovko: Sve države koje su suočene s izbjegličkim valom moraju imati osiguranu odgovarajuću potporu te im se mora pomoći u pronalaženju rješenja koja će biti temeljena na poštivanju temeljnih ljudskih prava

Zastupnica Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o preporuci Europskog parlamenta Vijeću o 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U kontekstu prijedloga rezolucije te u aktualnom političkom kontekstu EU-a koji je suočen s neriješenim migracijskim problemom, Zovko je istaknula važnost za učinkovitom koordinacijom po pitanju pregovora o dvama globalnim sporazumima UN-a o izbjeglicama i migracijama kako bi se pripremio djelotvorniji međunarodni odgovor za ovaj problem.

Sve države koje su suočene s izbjegličkim valom moraju imati osiguranu odgovarajuću potporu te im se mora pomoći u pronalaženju rješenja koja će biti temeljena na poštivanju temeljnih ljudskih prava“, naglasila je zastupnica.

Nadalje, Zovko je naglasila kako će se po pitanju suočavanja s problemom transnacionalnog organiziranog kriminala, koji koristi pojavu migracijskih valova kao novog izvora bogaćenja, štititi globalni mir i sigurnost kao i mir i stabilnost na granicama EU-a.

Naglašavam, kako je Europska unija, koja pruža 75 milijardi eura za razvojnu pomoć, pozicionirana kao vodeći svjetski donator. Međutim, ono što je također potrebno su i veći izdaci za razvojnu pomoć od strane ostalih država članica UN-a kao i njihov odgovorniji pristup u implementaciji i poštivanju temeljnih ljudskih prava“, zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja