Postignut dogovor po pitanju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu tijekom međuinstitucionalnih pregovora postignut je dogovor po pitanju Prijedloga odluke Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Odluke br. 1313/2013 o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Novi unaprijeđeni Mehanizam Unije za civilnu zaštitu kao i instrument rescEU koji ima za cilj uspostaviti vlastite kapacitete EU-a za borbu protiv prirodnih katastrofa, kao i katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem, a koji se se koristit u slučajevima kada države članice nisu u mogućnosti poslati pomoć. Za novi Mehanizam Unije bit će dostupno otprilike 205 milijuna eura za razdoblje od 2019. do 2020.

Podsjetimo, zastupnica Zovko kao izvjestiteljica u ime Odbora za razvoj sudjelovala je u izradi mišljenja za Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, a u srpnju 2018. organizirala je u Splitu konferenciju na temu “Mehanizma Unije za civilnu zaštitu – zaštita u službi građana” na kojoj je sudjelovao Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije odgovora za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao i svi relevantni akteri s područja civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

“Pozdravljam postizanje dogovora između Parlamenta, Komisije i Vijeća o novom unaprjeđenom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Nadam se da će novi za Mehanizam kao i instrument rescEU pomoći u državama članicama u učinkovitoj borbi protiv katastrofa kojima smo bili svjedoci posljednje dvije požarne sezone.” zaključila je Zovko.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja