ZOVKO: Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU-a te tako prebacivati problem sigurnosti na drugu stranu

Strasbourg, 13. prosinca 2018.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnom zasjedanju na raspravi o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu populističkih i liberalnih stranaka u Europskom parlamentu ova rasprava stavljena je na dnevni red a koja je imala za cilj grubo optužiti Republiku Hrvatsku i ministarstvo unutarnjih poslova za navodno krajnje nehumano i neprofesionalno postupanje s izbjeglicama koje se nalaze na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U replici jednom od inicijatora, Zovko je naglasila : ‘Ne smijete koristiti mizeriju ljudi u svoju osobnu promociju i promociju svoje populističke stranke. Moram naglasiti kako Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije, te je nedavno i podržala UN-ov globalni sporazum o izbjeglicama s kojim se poziva na red i kontroliranje migrantskih valova’, naglasila zastupnica u replici.

Također, u svom izlaganju Zovko je naglasila kako je u Bosni i Hercegovini na snazi politizacija izbjegličkog problema, govoreći pritom da postoji dovoljno sredstava da se riješi ovaj problem: ‘Izbjeglice se okupljanju na granici s Europskom unijom, a Hrvatska koja poštuje sve međunarodne konvencije i dalje ima obvezu nastaviti sačuvati sigurnost svojih granica kao i sigurnost EU-a , poručila je Zovko.

Nadalje, zastupnica Zovko je naglasila kako vlasti u Sarajevu, zajedno s međunarodnom zajednicom, moraju pristupiti ozbiljno rješavanju problema na njegovo izvoru.

Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU te tako prebacivati problem sigurnosti na drugu stranu’, zaključila je Zovko.

Napominjemo da je na ovaj problem zastupnica Zovko upozoravala u prethodnim mjesecima kao odgovor na upit lokalne zajednice u Bihaću kada su tražili zaštitu od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamenta u slučaju izgradnje izbjegličkih kampova u njihovoj Općini.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja