Zovko u službenom posjetu Izaslanstva Odbora za vanjske poslove Iraku i Omanu

Bruxelles, 21.12.2018. – Zastupnica Željana Zovko boravila je od 17. do 20. prosinca u posjetu Iraku i Omanu u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta.

Svrha posjeta bila je potvrditi potporu Europske unije vlastima Iraka i Omana u postizanju političke, društvene i gospodarske stabilnosti u regiji te dodatnom jačanju budućih odnosa i suradnje.

Izaslanstvo Odbora AFET je na sastanku na najvišoj razini s predsjednikom Barhamom Salihom, predsjednikom Vlade Adelom Abdel-Mahdijem, zamjenikom predsjedatelja Vijeća zastupnika, Hassanom Karimom Al-Laabijem i ministrom vanjskih poslova, Mohammedom Al-Hakimom imalo prigodu razgovarati o trenutnom stanju u provođenju reformi, od kojih su najbitnije u području sigurnosti, gospodarstva, javne službe, te infrastrukture i uprave. Članovi izaslanstva Odbora AFET ukazali su na to da je izuzetno bitno da Irak ukloni postojeće prepreke stabilnosti u političkom i društvenog-gospodarskom polju, te naglasili da država u procesu izgradnje ima punu potporu Europske unije. U tom pogled, a u skladu sa strategijom za Irak, usvojenom ove godine, intenzivno se radi na ispunjenju obveza pružanju pomoći narodu i Vladi Iraka u fazi obnove, a u čijem će se procesu uložiti 1,45 milijardi eura.

Zastupnici Odbora AFET tijekom sastanaka s predsjedavajućim donjeg doma parlamenta Khalidom bin Hilal Al-Mawaaiiem te predsjedavajućim državnog vijeća Yahyem bin Mahfoodh Al-Mantheriem naglasili su važnost uloge Omana u pružanju podrške rješavanjem sukoba u regiji, prije svega u pružanju podrške UN-ovim političkim i humanitarnim nastojanjima u zaustavljanju sukoba u Jemenu.

Izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Odbora AFET, Davidom McAllisterom (EPP, Njemačka), uz zastupnicu Zovko, sačinjavali su Arnaud Danjean (EPP, Francuska), Ana Gomes (S&D, Portugal), Ryszard Czarnecki (ECR, Poljska), Amjan Bashir (ECR, UK), Javier Nart (ALDE, Španjolska), Klaus Buchner (Zeleni, Njemačka), James Carver (NA, UK).

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja