Zovko predložila da se pojačaju mjere informiranja glede IPA III u zemljama kandidatkinjama

Brussels, 5. veljače 2019.

Odbor EP-a za vanjske poslove  glasao je o nacrtu Izvješća o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavljanju instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III.). IPA je glavni financijski instrument za pomoć u provođenju reformi u državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji, odnosno u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj. Glavni cilj ovog instrumenta je pripremiti države korisnice za obveze koje će imati kao članice EU-a. Nakon procjene prva dva izdanja financijskog okvira, institucije EU-a sada rade na poboljšanju trećeg izdanja za razdoblje 2021. – 2027.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u svom radu u EP-u uvijek se intenzivno bavila pitanjem odnosa između EU-a i Zapadnog Balkana, te je i ovom prigodom uložila amandmane na tekst nacrta Izvješća EP-a o IPA III., kojima se daje preporuka za učinkovitiji financijski okvir, od kojeg će i EU i države kandidatkinje imati više koristi.

Amandmani zastupnice Zovko naglasak stavljaju na prioritiziranje sredstava EU-a za područja kao što su sigurnost i izgradnja institucija, kako bi se države kandidatkinje zaštitile od neeuropskih utjecaja. Ovakva pojačana zaš¡tita značajna je i za sprječavanje eventualnih budućih priljeva nezakonitih migranata. Pored toga, Zovko predlaže i pojačano informiranje o financijskom programu u okviru EU-a, ali i u državama kandidatkinjama, kako bi program bio u potpunosti prepoznat kao glavni instrument EU-a za mir i stabilnost u području na koje se EU planira proširiti.

Nakon usvajanja na AFET-u, rasprava i konačno glasanje zakazani su za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koja će se održati u prvoj polovici ožujka 2019. godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja