Pregovarateljica ispred EPP-a Zovko poziva Cameroon na poštivanje ljudskih prava

Strasbourg, 18. travnja

U Strasbourgu je upravo u tijeku posljednja plenarna sjednica Europskog parlamenta u sadašnjem sastavu. No, bez obzira na to što  je njihov mandat došao do samog kraja, zastupnici su u potpunosti posvećeni svojim zastupničkim dužnostima. Tako je Parlament danas usvojio prijedlog kojim poziva Vladu Cameroona i separatističke aktiviste da obustave nasilje i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji. Zastupnica Željana Zovko, pregovarateljica ispred EPP-a za ovaj prijedlog, u razgovoru s drugim strankama radila je na sačinjavanju snažnog zajedničkog teksta.

Zovko je u debati o ovom pitanju spomenula brojna izvješća o ljudskim pravima koja ukazuju na korištenje sile u ovoj zemlji. Proizvoljno je pritvoreno nekoliko članova opozicijske stranke, uključujući njenog predsjednika, Mauricea Kamtoa, i veliki broj demonstranata i simpatizera ove stranke. Zovko je također naglasila da su vlasti Cameroona u više navrata ograničavale slobodu izražavanja ukidanjem interneta i maltretiranjem i pritvaranjem novinara.

Zovko smatra da EU mora od vlasti Cameroona zatražiti da bez odlaganja bezuvjetno oslobodi sve političke oponente i druge građane pritvorene iz političkih razloga. Zovko je pozvala na osuđivanje upotrebe sile i kršenja slobode izražavanja i na neovisnu i transparentnu istragu.

“Europska unija može nešto učiniti. Moramo iskoristiti prednosti koje imamo u političkom smislu kroz programe potpore razvoju kako bismo poboljšali zaštitu ljudskih prava u Cameroonu.”- rekla je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja