Zastupnica Zovko na XIII. Izbornom saboru HDZ-a Bosne i Hercegovine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je danas na poziv HDZ BiH sudjelovala na 13. Izbornoj skupštini HDZ Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju pozvala je sve Hrvate iz BiH da iziđu na izbore za Europski parlament te posebno zahvalila premijeru RH Andreju Plenkoviću koji podržava europski put BiH i borbu Hrvata za jednakopravnost u BiH.  U nastavku pročitajte govor u cijelosti:
” Poštovani predsjedniče HDZ-a BiH, doktore Čoviću,poštovani predsjedniče HDZ-a RH, gospodine Plenkoviću, dragi stranački prijatelji, iznimna mi je čast obratiti se skupu na ovom Izbornom saboru HDZ-a BiH i sve vas pozdraviti.
Sa Strankom ovaj mjesec slavim jednu osobnu obljetnicu. Tog travnja 1999. godine, kada sam počela s aktivnim političkim radom, nisam mogla ni zamisliti s čim će se moj narod suočavati čak i dvadeset godina kasnije. Izmjena Izbornog zakona, svođenje Hrvata na narod drugog reda u Federaciji i trećeg reda u Republici Srpskoj, nametanje Alijansi, Platformi i tri puta člana državnog Predsjedništva mimo volje naroda, kojeg bi taj član trebao predstavljati, skrenuo je Bosnu i Hercegovinu s europskog puta i doveo Hrvate u poziciju obespravljenog naroda. Borba s kojom je moj narod prolazio ovu tešku kalvariju često je izgledala kao borba Davida i Golijata.

Često se sjetim riječi predsjednika Čovića iz tih vremena. Govorio je da nećemo opterećivati Hrvatsku i da nam je njen put u EU jako važan, jer samo sigurna Republika Hrvatska u EU-u i NATO-u može pomoći Hrvatima u BiH. I, evo, došlo je to vrijeme! Hrvatska kao članica EU-a odlučuje o budućnosti Europe. I ne samo to.

Došlo je vrijeme kada Republika Hrvatska i Hrvatska demokratska zajednica po prvi put nakon pokojnih predsjednika Tuđmana i ministra Šuška na čelu imaju predsjednika koji je iskreno, bez straha i kompleksa, bez fige u džepu stao uz Hrvate Bosne i Hercegovine i tražio zaštitu njihovih prava i jednakopravnost na međunarodnoj sceni. Hvala, Andrej! Hvala, prijatelju! Hvala za sve ono sto si činio i činiš za nas od vremena kad nije bilo popularno stajati uz nas, u godinama kad su nas zaobilazili i izbjegavali. Poznajemo se godinama. Pokazao si hrabrost, odlučnost i viziju, koje nisam vidjela s one strane granice od vremena kad smo izgubili zaštitu i kad su nas počeli svoditi na manjinu. Predsjednik Plenković me nakon izlaska iz Europskog parlamenta pozvao u Bruxelles i rekao da tamo jedino mi možemo govoriti o onome sto nam se događa i što je rješenje. I kada se odlučivalo o tomu tko će zastupati interese Hrvata BiH u Europskom parlamentu, on je HDZ-u BiH osigurao poziciju koja uvažava i pruža nadu da se nas glas čuje u europskim institucijama.

Oko jedna trećina državljana BiH istovremeno su i državljani Republike Hrvatske. Dvije trećine od te jedne trećine su Hrvati, a jedna trećina od njih su ostali koji se osjećaju dijelom naše zajednice kao državljani RH. Kao državljani Republike Hrvatske, vi ste istovremeno i građani Europske unije, koji će 26. svibnja imati priliku izaći na izbore. Stoga vas molim, sve vas i sve one koje poznajete, a imaju pravo glasa na europskim izborima, izađite na izbore u nedjelju, 26. svibnja. Neka se vaš glas čuje!

Ujedinjena Europa naša je budućnost. Glasovanjem na svibanjskim izborima za Europski parlament imate izvrsnu priliku dovesti Europu bliže svojim domovima i domovima vaših susjeda. Sretni ste jer imate priliku da se vas glas čuje u Europskom parlamentu, a samim time i u ostalim institucijama Europske unije u Briselu. Znam da ste glasovali na državnim i lokalnim izborima i svjesna sam da ste često bili razočarani rezultatima.

Podsjetit ću da su Bošnjaci birali dva člana Predsjedništva BiH. Izabrali su i hrvatskog člana, koji nema nikakvog dodira sa nama i koji prezire sve ono što je naše. Svjesna sam da su takvih izbori za sve nas veliko razočarenje. Međutim, izbori za Europski parlament nešto su sasvim drugo. Oni donose viziju BiH kao države koja ima vašu potporu, države koja uistinu može funkcionirati i koja ima budućnost. Podsjetimo se što su vam u od 2015. godine donijele rezolucije Europskog parlamenta. Donijele su poziv na zdrav razum u zemlji: srednji put između dva ekstrema – centralizma i dezintegracije, koju drugi zagovaraju. Donijele su zahtjev za donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda. Donijele su zahtjev za konačno rješenje pitanja informiranja na hrvatskom jeziku i poštivanja kulturnih i jezičnih raznolikosti BiH. Donijele su zahtjev na standardizaciju kaznenih zakona za slučajeve ratne zločina. Sve su to stvari koje si vi želite za sebe i za sve ostale u ovoj zemlji.

Od ukupno 751 zastupnika u Europskom parlamentu, oko 500 njih je dalo glas za funkcionalnu BiH. To vam treba biti nada i obećanje da BiH može opstati i ići prema naprijed. Svjesni smo da vam izbori ovdje i postojeći ustavni okvir to ne mogu osigurati.

U stvari, zbog Komšića i ostalih nemate volje više ikada kročiti na izbore. Ali ipak, bez obzira na to, ipak izlazite, jer želite da sve vaš glas čuje, želite zaštititi svoja prava za onaj dan kada dođu promjene. Vjerujte mi – taj će dan doći uskoro. Europski parlament će se pobrinuti za to. Mi ćemo vas i dalje svesrdno podržavati i neumorno poticati političke krugove u zemlji da se opamete. I oni će to naposljetku i učiniti. Jer razum, dobra volja, pravičnost i jednakost uvijek pobjeđuju.

Dakle, pozivam vas da 26. svibnja izađete na izbore za Europski parlament i date svoj glas za nešto što će vam zaista pomoći. Pozivam sve vas! Mogućnost koju imate da glasujete na ovim izborima predstavlja privilegiju i blagoslov.

Dajte svoj glas za HDZ i za Europsku pučku stranku, jer imamo održivu viziju BiH kao države kakvu si sami želite. To je vizija koja će naposljetku pobijediti. Izađite na izbore! Za svoje dobro! Za dobro ostala dva konstitutivna naroda! Za BiH! Za Europu! ”

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja