Zovko na zasjedanju Odbora za vanjske poslove o paketu proširenja za 2019

Brussels, 29. svibnja 2019.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta danas je održao izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda. Povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prezentirao je nedavno usvojeni paket proširenja Europske unije, te ukazao na glavne rezultate, kao i izazove s kojima se još uvijek susreću države-kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje dokumenta i zahvalila Povjereniku Hahnu i njegovom timu na kontinuiranoj i intenzivnoj angažiranosti na radu na postizanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećeg političkog vakuuma, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, izuzetno značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ukazala je na potrebu provođenja izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu sa  presudama Ustavnog suda. Zovko je zamolila Povjerenika da pobliže predstavi utjecaj drugih globalni aktera na Zapadnom Balkanu.

Prva rasprava o paketu proširenja za 2019. godinu, kojeg je u srijedu usvojio Kolegij povjerenika, bit će održana na summitu EU-a 20. – 21. lipnja, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU-a odluče o pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja