Zovko se i dalje zalaže za jednaka prava radnika iz Hrvatske u Švicarskoj

Brussels, 31. svibnja 2019.

Švicarska će 1. lipnja potpuno otvoriti tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske, dok će radnicima iz Hrvatske i dalje trebati radna dozvola, te će tako Hrvatska ostati jedina članica Europske unije s ograničenjima za njene radnike koji rade u Švicarskoj. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko već je u ožujku pozvala Švicarsku da ukine ograničenja za radnike iz Hrvatske. Zovko je bila izvjestiteljica ispred EPP Grupe za sačinjavanje preporuka Parlamenta za nacrt Sporazuma između EU-a i Švicarske, koje su uspješno usvojene. Međutim, Švicarska se ne pridržava dogovora i Narodna stranka Švicarske (SNP) je i dalje zadržala ograničenje pristupa švicarskom tržištu rada za hrvatske državljane.

Ove ograničavajuće mjere vrijede minimalno do 2021. godine. Ministar rada Republike Hrvatske upozorio je da bi se moglo dogoditi da ove mjere ostanu na snazi čak do 2026. godine. Zastupnica Zovko smatra da Švicarska mora bez odlaganja promijeniti ovaj nepravedni tretman hrvatskih državljana i ponuditi jednako otvoreno tržište svim državama-članicama EU-a, kako bi u sama mogla u potpunosti iskoristiti sve prednosti svojih odnosa s EU-om. Zovko se nastavlja zalagati za jednaka prava za radnike iz Hrvatske u svim državama-članicama EU-a, kao i u trećim zemljama, kao što je Švicarska.

Prema podacima Ureda za imigracije Švicarske iz veljače ove godine, 5.832 radnika iz Hrvatske dobila su radnu dozvolu u Švicarskoj, dok u Švicarskoj živi daleko veći broj hrvatskih državljana – čak 28.583. Broj radnih dozvola koje će Švicarska izdati državljanima Hrvatske do 2021. godine ograničen je na 2.500. S druge strane, u državama-članicama EU-a radi  460.000 državljana Švicarske.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja