Priopćenje zastupnice Zovko povodom korištenja lažnih informacija

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je prigovor Deutsche Welleu na lažne informacije prezentirane u člancima o izlaganju Zovko na debati o humanitarnoj situaciji na vanjskoj granici EU-a, održanoj na plenarnoj sjednici  Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Dopis možete pročitati u nastavku:

Poštovani,

U člancima od 13. veljače naslovljenima „Kritike Hrvatske u Europskom parlamentu” i „Oštre kritike na račun Hrvatske i Grčke” pišete o debati, koja se u Europskom parlamentu vodila na temu humanitarne  situacije na vanjskoj granici Europske unije. Ovim putem želim ukazati na to da je sadržaj ovih članaka u potpunosti neusklađen sa stvarnom  situacijom. Naime, potpuno pogrešno ste prenijeli poruku mog obraćanja na debati, odnosno, moje ste riječi naveli izvan cjelokupnog konteksta, čime je moj govor pogrešno prikazan.

Ova dva članka prikazuju moj govor na način kao da sam kritizirala Bosnu i   Hercegovinu, što apsolutno nije bilo slučaj. Ja sam u govoru jasno spomenula posjet ministra sigurnosti BiH, gosp. Radončića Zagrebu, gdje je razgovarao o bilateralnim odnosima i zamolio Hrvatsku i Europsku uniju za intenzivniju pomoć. Ja u ovom govoru, koji je objavljen na društvenim mrežama i dostupan u službenoj bazi video zapisa Europskog parlamenta, citiram ministra Radončića, koji je na konferenciji za medije izjavio da je „neko u BiH prespavao tri godine”. Također je izjavio da se situacija u Bosni i Hercegovini više ne bi trebala tretirati kao humanitarna, nego kao sigurnosna kriza.

Vaši su članci u međuvremeno dijelom korigirani pozivanjem na citat iz mog govora. Međutim, u njima se i dalje navodi da sam kritizirala Bosnu i   Hercegovinu. Ja sam, u stvari, na temelju posjeta ministra Radončića  Zagrebu i njegove konferencije za medije iskoristila ovu debatu u Europskom paramentu da prenesem poruku Bosne i Hercegovine za Europsku uniju, kao i poziv na pružanje odgovarajuće potpore. Dakle, nisam kritizirala zemlju, nego sam je branila!

Kako bismo spriječili daljnje širenje lažnih informacija,  zamolila bih vas da korigirate članke tako da prikazuju istinu i da korekcije objavite. Također zahtijevam ispriku Deutsche Wellea, s obzirom na činjenicu da su ovi članci s lažnim prikazom stvarnog stanja obavljeni na više web stranica i društvenim mrežama i tako utječu na moju reputaciju zastupnice u Europskom parlamentu.

Očekujem vaš odgovor u najkraćem mogućem roku.

S poštovanjem,

Željana Zovko

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja