[NEWSLETTER] Nova metodologija proširenja i obrana Hrvatske u raspravi o migracijama

10-13. veljače 2020.

Zastupnica Željana Zovko imala je aktivan plenarni tjedan u Strasbourgu tijekom kojeg je održala nekoliko govora na važne tekuće i vanjskopolitičke teme. Plenarni tjedan je obilježila rasprava i dva govora Zovko o humanitarnoj situaciji na europskim vanjskim granicama tijekom koje je zajedno s ostalim hrvatskim zastupnicima iz redova pučana branila Republiku Hrvatsku od netočnih optužbi dijela zastupnika u Europskom parlamentu. Tijekom plenarnog zasjedanja, Zovko je kao suizvjestiteljica EPP-a pri Odboru za vanjske poslove za instrument financijske pomoći IPA III, govorila u raspravi o novoj izmijenjenoj metodologiji proširenja te u raspravi o novom Višegodišnjem financijskom okviru. Pored toga, kao aktivna zagovarateljica međureligijskog dijaloga, Zovko je govorila tijekom rasprave o slobodnom trgovinskom sporazumu s Vijetnamom te istaknula kako treba razmišljati o statusu vjerskih manjina, posebice kršćana.

Zovko je kao član i zamjenik koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove vodila pregovore u ime EPP-a za konačan tekst rezolucije o radu djece u rudnicima na Madagaskaru te u govoru snažno osudila dječji rad i stanje u rudnicima. Kao član EPP grupe, sudjelovala u EPP međureligijskom dijalogu, radnoj skupini za Konferenciju o budućnosti Europe te aktivno dogovarala glavne smjernice i položaj EPP grupe ususret plenarnih debata i glasovanja. Prisustvovala je raspravama o mirovnom planu SAD-a za Bliski istok, sigurnosnom stanju u Siriji, novoj strategiji EU-a i Afrike te o prioritetima EU-a za 64. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena. Nadalje, sudjelovala u raspravama te potom glasovala o sklapanju slobodnog trgovinskog sporazuma EU-a s Vijetnamom, predloženom mandatu za pregovore s UK, godišnjem izvješću za 2018. godinu o Europskoj središnjoj banci te o sustavu internetske baze za krivotvorene i vjerodostojne isprave (FADO). Kao član Delegacije za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovala je razmjeni mišljenja s Benjaminom Angelom, direktorom za oporezivanje i ekonomsku analizu. Pored toga, imenovana je predstavnikom EPP-a u odboru parlamentarne međugrupe za slobodu vjere, vjeroispovijesti i vjerske tolerancije.

Tijekom tjedna davala je izjave zainteresiranim medijima o aktivnostima i prioritetima njezinog rada u Europskom parlamentu. Zovko je dala interview za tjednik Nacional o novoj metodologiji proširenja i izjavu novinskoj agenciji HINA-u o stanju migranata na hrvatskim granicama. Pored toga, dala je izjavu za Hrvatski radio Vukovar i Radio Dalmaciju o prioritetima hrvatskog predsjedanja te komentirala hrvatske prioritete za Višegodišnji financijski okvir za Yammat FM.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 9. do 12. ožujka 2020. godine.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja