Zovko pozdravlja dijalog između EU-a i Turske i traži povećanje kapaciteta za zaštitu granica zemalja zapadnog Balkana

Bruxelles, 10.ožujka 2020.

 

Tijekom ovotjedne plenarne rasprave Parlamenta o migrantskoj situaciji na grčko-turskoj granici, zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je sastanak turskog predsjednika Erdogana s predsjednikom Vijeća Michelom i predsjednicom Komisije von der Leyen u Bruxellesu. Zovko potiče nastavak otvorenog dijaloga za rješavanje krize na vanjskoj granici EU-a.

Prije dva tjedna Zovko je bila u službenoj posjeti  Republici Turskoj, tijekom kojeg se sastala s ministrom vanjskih poslova Çavuşoğluom i ministrom unutarnjih poslova Soyluom te drugim visokim dužnosnicima. Razgovarali su o trenutnoj migrantskoj situaciji i uzajamnim obvezama koje su dogovorene 2016. godine.  Tom prilikom, Zovko je posjetila i zdravstveni centar za izbjeglice na tursko-sirijskoj granici koji je financiran od strane Europske unije i koji prikazuje funkcioniranje i provedbu europskih doprinosa.

U svojoj izjavi Zovko je pozdravila pravovremeni koordinirani odgovor Europske unije na čelu s hrvatskim premijerom Plenkovićem da zaštiti vanjsku granicu Europske unije od orkestriranog pokušaja prodora putem ogromnih neregularnih migracijskih tokova koji dolaze iz Turske.

“Duboko sam razočarana što turske vlasti nisu poštivale sporazum EU-Turska iz 2016. godine koja im je osigurala znatnu količinu sredstava za smještaj dosad neviđenog broja izbjeglica tijekom sirijskog rata”, izjavila je Zovko.

Prema njenim riječima, tursko poticanje migranata na “marš” prema Europskoj uniji bio je pogrešan alat za pregovaranje o situaciji koja se mogla dogovoriti bez upletanja i iskorištavanja ljudske bijede.  Zovko ohrabrenje vidi u usklađenom pristupu i zajedničkom odgovoru svih država članica o nedopustivosti neregularnih migracija te je ponosna što je Mehanizam civilne zaštite za ovu priliku iskorišten da odgovori na sve veću potrebu za pomoći tamo gdje je žarište krize.

„Moramo se usredotočiti i na druge posljedice koje bi mogle nastati ako se ova situacija nastavi i stoga trebamo osnažiti zemlje zapadnog Balkana s dovoljno kapaciteta da njihove granice budu sigurne. Oni su naši partneri i pomažu nam u zaštiti granica, uključujući i najdužu europsku vanjsku granicu, onu Hrvatske “, nastavila je Zovko.

Naglasila je da ne smijemo zaboraviti da je tim zemljama potrebna naša puna pozornost u sprječavanju da se krizno žarište s tursko-grčke granice proširi preko zapadnog Balkana u neočekivanim razmjerima.

“U pitanju su naš mir i stabilnost koji mogu biti ugroženi ako tamo ostavimo prazninu.  Moramo ostati usredotočeni jer u pitanje može biti dovedena sigurnost naših građana.”- zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja