Koronavirus, višegodišnji financijski okvir te rasprava o situaciji na grčko-turskoj granici

9.- 10. ožujka 2020. godine

 

Ovotjedna plenarna sjednica izvanredno je održana u skraćenom obliku u Bruxellesu povodom zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom. Iz tog razloga zasjedanje je održano samo u ponedjeljak i utorak te je dnevni red skraćen na tri točke. Prijepodne se raspravljalo o izbijanju koronavirusa dok se poslijepodne raspravljalo o zaključcima posebnog sastanka Europskog vijeća od 20. veljače 2020. godine te o migracijskoj situaciji na grčko-turskoj granici i zajedničkom odgovoru EU-a.

Zastupnica Zovko prisustvovala je izjavama Vijeća i Komisije o izbijanju koronavirusa tijekom koje se raspravljalo o aktualnom stanju i osiguravanju koordiniranog europskog odgovora na zdravstvene, gospodarske i socijalne učinke. Nadalje, kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za financijski instrument IPA III. i članica radne skupine za vanjske financijske instrumente prisustvovala je raspravi o zaključcima posebnog sastanka Europskog vijeća tijekom kojeg nije postignut dogovor o višegodišnjem financijskom okviru. Zovko je ponovno naglasila kako se snažno protivi prijedlogu proračuna koji smanjuje sredstva namijenjena ključnim europskim politikama, kao što su poljoprivreda i kohezija. Pored toga je dodala kako smanjenje financijskih sredstava za IPA III. od 12% šalje pogrešnu poruku europskim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Zovko je govorila tijekom rasprave o migracijskoj situaciji na grčko-turskoj granici u svojstvu zamjenice koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove. Tijekom rasprave, Zovko je pozdravila pravovremeni koordinirani odgovor Europske unije na čelu s hrvatskim premijerom Plenkovićem da zaštiti vanjsku granicu od orkestriranog pokušaja prodora putem ogromnih neregularnih migracijskih tokova koji dolaze iz Turske. Zovko je zaključila kako ne smijemo zaboraviti kako je Grčkoj i Bugarskoj potrebna puna pozornost u sprječavanju širenja kriznog žarišta s grčko-turske granice na Zapadni Balkan. Prije dva tjedna Zovko je bila u službenoj posjeti Turskoj, tijekom kojeg se sastala s turskim visokim dužnosnicima i posjetila zdravstveni centar za izbjeglice na tursko-sirijskoj granici financiran od strane EU-a.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja