Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU – pomoć u borbi protiv koronavirusa

Split, 19.ožujka 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je brzo djelovanje Europske unije i aktivaciju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u zajedničkoj borbi pri suzbijanju pandemije koronavirusa:

Trenutna situacija prikazuje koliko je Mehanizam značajan i učinkovit u svom djelovanju, kao što sam i naglašavala prilikom rada na unaprjeđenju Mehanizma koji je dosad aktiviran više od 330 puta i čija je svrha zaštita svakog građanina Europske unije prilikom prirodne,zdravstvene ili ljudski uvjetovane katastrofe. Kao trenutni odgovor na pandemiju koronavirusa korišten je za koordinaciju i sufinanciranje dostave preko 30,5 tona zdravstvenih potrepština Kini i zaštitnog materijala Italiji, a pomogao je i u vraćanju europskih građana iz područja Wuhana te s broda za krstarenje Diamond Princess usidrenog u Yokohami, a na nedavnom kriznom sastanku ministara unutarnjih poslova država članica odlučeno je da će se zajednički koristiti kako bi se što uspješnije suzbilo širenje zaraze ovim virusom. Mehanizam će omogućiti osiguravanje osoblja, respiratornih aparata i druge opreme kako bi se umanjile nestašice i što učinkovitije obuzdalo širenje koronavirusa.

Također je pohvalila djelovanje i solidarnost europskih institucija u ovoj situaciji bez presedana:

Pozdravljam zaključke sastanaka Europskog vijeća o prioritetima u otklanjanju posljedica koronavirusa i zaključke Europske komisije o nizu mjera za smanjenje širenja koronavirusa, a posebno današnju odluku Komisije o stvaranju strateške zalihe medicinske opreme u sustavu RescEU koja uključuje zaštitne maske, respiratore i ostalu medicinsku opremu prijeko potrebnu državama članicama u borbi protiv ove pošasti.

Pored toga, Zovko je izrazila podršku i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, Ravnateljstvu civilne zaštite i ostalim institucijama koje čine sve kako bi zaštitili građane Republike Hrvatske:

Pozdravljam i pohvaljujem rad Vlade RH, Stožera civilne zaštite RH i zdravstvenih djelatnika  u zaštiti građana Republike Hrvatske od pandemije koronavirusa. Pozivam građane da pozorno prate i poštuju sve mjere i upute Stožera civilne zaštite RH i epidemiologa kako bismo maksimalno usporili širenje virusa i zaštitili sebe i one najslabije među nama. Za najnovije i provjerene informacije i upute posjetite Vladinu stranicu Koronavirus.hr ili nazovite broj 113.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja