Zovko: EU mora djelovati odlučno i preuzeti ulogu snažnog i vjerodostojnog igrača na globalnoj sceni

Brussels/Split, 30. travnja 2020.

Odbor Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) održao je danas razmjenu mišljenja s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku,   Josepom Borrellom o posebnom izvješću Europske službe za vanjsko djelovanje o procjeni narativa i dezinformacija o pandemiji COVID-a 19/koronavirusa u svijetu, odnosno o njegovoj ažuriranoj verziji od 24. travnja. Prema tvrdnjama nekih medija, Izvješće, prvobitno izdano 21. travnja, navodno je izmijenjeno pod vanjskim pritiscima. AFET je odmah po objavi takvih navoda pozvao potpredsjednika Komisije Borrella na saslušanje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja.

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, pozdravila je brzu reakciju predsjednika AFET-a, Davida McAllistera i organizaciju izvanredne sjednice. „Europska unija najviše doprinosi globalnom razvoju i institucijama UN-a. Stoga je vrlo bitno da u turbulentnom svijetu budemo odlučni i preuzmemo ulogu snažnog i vjerodostojnog igrača na globalnoj sceni.” – izjavila je Zovko. „Pozdravljam ideju održavanja izvanrednog sastanka i provođenja parlamentarne kontrole nad institucijama EU-a. Ovaj će nam sastanak pomoći da razjasnimo situaciju sagledavanjem činjenica. Susjedstvo EU-a jako je nestabilno i sve što radimo stalno je pod lupom. Danas smo postavili odličan primjer cijelom svijetu.” – zaključila je Zovko.

Rezolucijom Europskog parlamenta od 17. travnja ukazano je na to da upravo dezinformacije o COVID-u 19 predstavljaju glavni problem zdravstvenog sustava. Iz toga razloga Unija treba uspostaviti izvor informacija za Europu, kako bi svojim građanima osigurala pristup točnim i provjerenim informacijama. Zastupnici su Rezolucijom pozvali društvene medije da poduzmu proaktivne mjere na suzbijanju dezinformacija i govora mržnje vezano za koronavirus.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja