Usvojeno izvješće o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike za koje je Zovko izvjestiteljica u sjeni

23. lipnja 2020.

 

Odbor za vanjske poslove usvojio je Izvješće o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike na području Sahela, zapadne Afrike i Afričkog roga. Zastupnica Zovko je kao izvjestiteljica iz sjene zastupala EPP u pregovorima i uspješno uključila veliki broj amandmana pučana u završni nacrt teksta. Zovko je pozdravila usvajanje izvješća naglasivši važnost partnerstva između Europske unije i afričkih zemalja, kao i europsku ulogu u potpori razvoju i očuvanju mira – “Stabilnost i sigurnost zemalja Sahela, zapadne Afrike i Afričkog roga je preduvjet njihovog budućeg razvoja. U trenutačnoj nesigurnosti i nasilju lokalno stanovništvo je primorano tražiti izlaz u ekstremizmu ili u trgovcima ljudi. Manjak stabilnosti u navedenim zemljama ima efekt prelijevanja u zemlje europskog Južnog susjedstva a time uzrokuje direktan izazov u upravljanju europskim vanjskim granicama“ naglasila je Zovko.

 

Zovko je u svojim amandmanima pozvala na čvršću europsku suradnja s lokalnim vlastima, nastavak gradnje kapaciteta, obučavanje i razvojnu pomoć. Ona će omogućiti da partnerske zemlje u budućnosti učvrste vladavinu prava i institucije te da preuzmu brigu za vlastitu sigurnost – „Uključivanjem Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) potvrdili smo čvrstu namjernu Europske unije da pojača svoju sposobnost sprječavanja sukoba, izgradnje mira i jačanja međunarodne sigurnosti kao zaista globalnog aktera dodala je Zovko.

 

Podsjetimo, Europska komisija je 9. ožujka 2020. godine predstavila novu cjelovitu Strategiju za Afriku u kojoj poziva na učvršćivanja već postojećeg snažnog partnerstva u područjima kao što su mir i sigurnost, stabilnost, razvoj te borba protiv siromaštva i terorizma. Na temelju te strategije Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je svoje izvješće s potporom od 49 glasa, 6 protiv i 14 suzdržana. Konačno usvajanje izvješća predviđeno je za plenarnu sjednicu u rujnu, netom prije najavljenog samita Europske unije i Afričke unije u listopadu 2020. godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja