Zovko: Europske prijestolnice kulture trebaju povezivati ljude na zdravstveno siguran, ali kulturološki obogaćujući način

Bruxelles, 27. listopada 2020.

 

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta danas glasuje o odluci o promjenama koje se odnose na Europske prijestolnice kulture za 2020. i 2021. godinu. Prijedlog Europske unije je da se zbog pandemije koronavirusa status Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, produlji do kraja travnja 2021. Prijedlog uključuje i produljenje statusa za tri prijestolnice kulture za 2021. godinu do 2022. ili 2023. godine.

Izvjestiteljica za ovo izvješće Željana Zovko pozdravila je pravovremeno glasovanje, naglasivši da je potrebno primijeniti ubrzani postupak na međuinstitucionalnoj razini, ako se odluku želi usvojiti prije kraja ove godine. Također je naglasila da je odluka napravljena u uskoj suradnji s gradovima i uključenim državama-članicama i da kao takva predstavlja najbolje rješenje za ove gradove, s obzirom na to da im omogućava da iskoriste sve mogućnosti koje zbog krize uzrokovane koronavirusom nisu mogli ranije iskoristi.

Aktualne europske prijestolnice kulture bile su primorane zbog pandemije koja je ovog proljeća zahvatila države-članice Unije otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje. U situaciji, s kojom se nijedna država-članica nije ranije susrela, postoji istovremeno i velika nesigurnost oko toga kada će se stvari vratiti u uobičajeno stanje. Prijestolnice kulture za 2020. nisu bile u mogućnosti kapitalizirati provedene pripreme, a prijestolnice za sljedeću godinu moraju prilagoditi svoje programe. „Status europske prijestolnice kulture predstavlja privilegiju za promoviranje kulturne scene regije povezivanjem ljudi. Europska unija je spremna pogođenim gradovima omogućiti dodatne šanse za ostvarivanje ovih ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući.” – izjavila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja