Zovko: SAD će uvijek biti najvažniji strateški partner EU-a, bez obzira tko pobijedio na izborima

Bruxelles/Split, 04. studenoga 2020. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je kao stalna izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a za Sjedinjene Američke Države na webinaru „Američki izbori – novo poglavlje u odnosima EU-a i SAD-a“ u organizaciji ureda Europskog parlamenta u Zagrebu. Prisutni su raspravljali o budućnosti transatlantskih odnosa u svjetlu održanih predsjedničkih izbora u Americi.

Zovko je govorila o očekivanjima Europske unije od nove američke administracije, poglavito u području vanjske i sigurnosne politike, strateškog odlučivanja kao i trgovinske i gospodarske suradnje. Pritom se osvrnula i na budućnost američke političke scene nakon predsjedničkih izbora.

U svome izlaganju je navela kako je položaj SAD-a prema Europi od početka Trumpovog predsjedničkog mandata dodatno ujedinio Europsku uniju koja mora nastaviti raditi na tome da uistinu postane globalni igrač na međunarodnoj sceni.

Naglasila je kako će bez obzira na ishode predsjedničkih izbora, Amerika ostati najvažniji strateški partner Europske unije:

” SAD će uvijek biti najvažniji strateški partner Europi, bez obzira tko pobijedio. EU mora poštovati volju američkih građana’“ – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja