Zovko: Europska unija mora naći načina kako nastupiti kao nepristrani posrednik prema trajnom miru na Južnom Kavkazu

Bruxelles, 15. prosinca 2020. godine

Europski parlament održao je raspravu o najnovijem razvoju situacije u Istočnom partnerstvu. Zastupnici su razgovarali o budućnosti inicijative suradnje s Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Armenijom i Azerbajdžanom. Održana je žustra rasprava o političkim nemirima u Bjelorusiji i nasilju između Armenije i Azerbajdžana ranije ove godine.

Stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan, Željana Zovko, u svom je obraćanju navela da nedavna događanja u zemljama Istočnog partnerstva pozivaju na stratešku europsku politiku prema regiji. „Svjedoci smo izražene promjenjivosti političke scene, što svakako moramo uzeti u obzir pri definiranju novih ciljeva za razdoblje nakon 2020.” – istaknula je Zovko.

Zovko je potom rekla da inicijativa suradnje ponuđena Istočnom partnerstvu ima svojih prednosti, no, zajednička sigurnost i sigurnost građana u ovim zemljama moraju biti na prvom mjestu. Kao razlog za zabrinutost za sigurnosnu situaciju navela je kršenje primirja u pregovorima postignutom miru u regiji Nagorno-Karabah.

Zovko je pozvala Europsku uniju da pozorno prati provedbu mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana. Dodala je da humanitarna pomoć mora doći do svih kojima je potrebna, te da se građanima mora omogućiti miran povratak domovima. Naglasila je da EU mora osigurati zaštitu i očuvanje kulturnih i vjerskih znamenitosti u regiji Nagorno-Karabah.

Od kršenja primirja, Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za kršenje sporazuma. Zovko je kazala da EU mora u uskoj suradnji sa supredsjedateljima Skupine iz Minska, naći načina kako nastupiti kao nepristrani posrednik prema trajnom miru u ovom napaćenom području.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja