Zovko: Odnosi između EU-a i Rusije su na niskoj razini, a europski strateški pristup je više nego potreban

Bruxelles, 9. veljače 2021. godine

Tijekom plenarne sjednice, zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o nedavnoj posjeti visokog predstavnika Josepa Borrella Rusiji, a u svjetlu nedavne represije protiv prosvjednika i oporbe. Istovremeno sa službenom posjetom, ruske su vlasti neočekivano putem Twittera najavile protjerivanje trojice diplomata iz država članica Europske unije zbog njihovog prisustva na mirnim prosvjedima protiv uhićenja Alekseja Navaljnog.

Na ovu odluku reagirala je Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove. Naglasila je kako duboko žali zbog protjerivanja diplomata. Zovko ovaj čin smatra potpuno neutemeljenim i u suprotnosti s idejama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Ovaj međunarodni ugovor omogućava diplomatima da procijene razvoj događaja u državi primateljici i o tome obavijeste vladu države iz koje dolaze.

Kada država diplomatima onemogući objektivno promatranje demokratskog prosvjeda, to nameće pitanja o funkcioniranju te države, kao i o poštivanju vladavine zakona, demokracije i ljudskih prava.” – navela je Zovko.

Izjavila je da su odnosi između EU-a i Rusije na niskoj razini, te naglasila da je europski strateški pristup više nego potreban.

Moramo spriječiti daljnje pogoršanje, pokazati spremnost da odgovorimo sankcijama, ali i spremnost za ponovnu izgradnju puta prema obnovljenom dijalogu. Pustimo diplomaciju da radi svoj posao, jer dobro znamo što se događa nakon što diplomacija utihne. ” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja