Zovko pozvala na snažniju i sveobuhvatniju pomoć Europske unije mladima i sportu

Bruxelles, 9. veljače 2021. godine

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana je rasprava i glasovanje o Rezoluciji o utjecaju bolesti COVID19 na mlade i sport. Zastupnici su zajedno s povjerenicom Mariyom Gabriel raspravljali o tome što Europska unija može učiniti u sprječavanju trajnih posljedica krize COVID19 na mlade i na sportski sektor.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko, koja je i sama amandmanima doprinijela izradi rezolucije, istaknula je kako je gospodarska kriza izazvana pandemijom uvelike utjecala na osjetljivost tržišta rada za mlade osobe, uzevši u obzir da se najčešće radi o slabo plaćenim ili honorarnim poslovima s nižim standardima pravne zaštite i socijalne sigurnosti. Zovko je pozvala na snažniju i sveobuhvatniju potporu mladima od strane Europske unije, posebno putem programa Erasmus+, Europskih snaga solidarnosti, Garancije za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih, ali i na veću pomoć samih država putem nacionalnih planova oporavka i kroz razvitak prilagođenih shema za zadržavanje i otvaranje novih radnih mjesta kao i programa usavršavanja i prekvalifikacija mladih osoba.

Mladi ljudi su u središtu našeg plana oporavka, a rješavanje problema nezaposlenosti mladih je jedan od prioriteta Europske unije. Svjesni smo učinka ove neviđene krize i stoga moramo poduzeti sve nužne korake kako bismo našim mladima omogućili nove prilike za obrazovanje, volontiranje ili zapošljavanje. “ – naglasila je Zovko.

Zovko je potom navela kako je i sportski sektor pretrpio velike posljedice od početka krize koronavirusa te je zatražila veću potporu EU-a cjelokupnom sportskom sektoru, i na profesionalnoj i rekreativnoj razini, a također je naglasila nezamjenjivu ulogu koju sport ima na mentalno i na tjelesno zdravlje građana:

Sport je vitalan dio europskog gospodarstva i više nego važan za očuvanje našeg tjelesnog i mentalnog zdravlja, a pomoć koju tražimo mora doseći sve razine sportskog sektora kako bi osigurali sveobuhvatan oporavak nakon ove pandemije i sačuvali radna mjesta. Jedino stvaranjem koherentnog mehanizma potpore za sportski sektor, Europska unija i njene države članice mogu smanjiti štetu nastalu ovom pandemijom.“ – zaključila je Zovko.

Podsjetimo, zastupnica Zovko je aktivna na području sporta i suradnje s mladima te redovito organizira i sudjeluje na brojnim događajima o tim temama, poput konferencije o sportu kao akceleratoru razvoja djece i mladih koju je organizirala u suradnji s vaterpolistom Anđelom Šetkom te Dječjim domom „ Maestral, a u kojoj je istaknuta važnost bavljenja sportom u svakom aspektu, posebno za fizički i psihosocijalni razvoj te za usmjeravanje prema daljnjoj karijeri.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja