Zovko: Napredak je vidljiv, ali još puno toga moramo poduzeti kako bismo osigurali ravnopravnost i jednak položaj žena na svim poljima

Bruxelles, 10. veljače 2021. godine

Europski parlament ovaj tjedan održava svoju plenarnu sjednicu, a na dnevnom redu se našla i rasprava o izazovima za budućnost ženskih prava povodom 25. godišnjice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje te glasovanje o istoimenoj rezoluciji. Zastupnici rezolucijom pozivaju na veći angažman Europske unije i država članica u unaprjeđivanju prava žena, povećanju ravnopravnosti te razvitku i provedbi konkretnih planova i mjera na europskoj i nacionalnoj razini.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko navela je kako je Europska unija na prvom mjestu u svijetu po ravnopravnosti spolova, ali da još puno toga treba poduzeti kako bi se postigla istinska ravnopravnost. “Uspjeh svake zajednice očituje se kroz uključenost i ravnopravnost žena u svim njezinim područjima.“ – naglasila je Zovko i spomenula kako je napredak u Europskoj uniji vidljiv, ali da je dodatno usporen zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. „Europska unija i države članice moraju nastaviti svoje napore u ostvarivanju ravnopravnosti spolova na tržištu rada, smanjenju nejednakosti plaća i mirovina te postizanju veće zastupljenosti žena na svim razinama donošenja odluka.“ – istaknula je Zovko i podsjetila kako Strategija za spolnu ravnopravnost Unije objedinjuje sve te ciljeve, a za koje je dokazano da su ključni za ostvarivanje dugotrajnog i održivog gospodarskog rasta.

U listopadu prošle godine usvojeno je izvješće o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije za koje je Zovko bila izvjestiteljica EPP-a za mišljenje ispred Odbora za vanjske poslove. U prošlom mandatu je Zovko također bila izvjestiteljica EPP-a za mišljenje ispred Odbora za razvoj za izvješće o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja