Newsletter: Hrvatskoj ukupno 9,6 milijardi eura iz RRF-a za gospodarski oporavak od krize

Hrvatskoj ukupno 9,6 milijardi eura iz RRF-a za gospodarski oporavak od krize

12. veljače 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se na ovotjednoj plenarnoj sjednici kako bi raspravljali i glasovali o nizu tekućih tema i zakonodavnih izvješća. Među njima je najvažnije ono o uspostavi Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) koji je ključni dio instrumenta EU sljedeće generacije. Cilj mu je poduprijeti oporavak država članica i učiniti njihova gospodarstva otpornijima na buduće krize. Republika Hrvatska će imati pravo na ukupno 9,6 milijardi eura, od čega će se 6 milijardi eura osigurati u obliku potpora, a 3,6 milijardi u zajmovima. Pored toga, pažnju javnosti je privukla i rasprava o trenutačnoj situaciji vezano uz strategiju cijepljenja EU-a protiv Covid-19 tijekom koje su zastupnici razmijenili mišljenja s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

Usvojeni amandmani Zovko na rezoluciju o utjecaju pandemije Covid-19 na mlade i sport

Na plenarnoj sjednici održana je rasprava i glasovanje o Rezoluciji o utjecaju Covid-19 na mlade i sport. Zastupnici su s povjerenicom Mariyom Gabriel raspravljali o tome što Europska unija može učiniti kako bi se spriječile trajne posljedice koje pandemija može ostaviti na mlade, kao i na područje sporta. Zastupnica Željana Zovko, kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje koja je i sama amandmanima doprinijela izradi rezolucije, istaknula je kako je gospodarska kriza izazvana pandemijom uvelike utjecala na osjetljivost tržišta rada za mlade osobe. Također je dodala kako je i sport pretrpio velike posljedice od početka krize te zatražila veću potporu EU-a cjelokupnom sportskom sektoru, kao i mladima koji su snažno pogođeni krizom.

O posjeti visokog predstavnika Borrella Rusiji i vanjskopolitičke debate

Zastupnici su raspravljali o nedavnoj posjeti visokog predstavnika Josepa Borrella Rusiji kao i o represiji protiv prosvjednika i oporbe nakon uhićenja oporbenog političara Alekseja Navaljnog. Također, zastupnici su se dotakli i vijesti o protjerivanju troje europskih diplomata što je Željana Zovko u svom govoru i komentirala. Naglasila je kako duboko žali zbog toga čina i da je europski strateški pristup više nego potreban u trenutačnim odnosima s Rusijom. Zaključila je kako diplomacija mora raditi svoj posao, jer se zna što se događa nakon što diplomacija utihne. Zastupnici su također raspravljali o sukobu i humanitarnoj krizi u Jemenu i situaciji nakon državnog udara u Mianmaru. Pored toga, dotakli su se situacija u Kazahstanu, Ugandi i Ruandi u sklopu rasprava o kršenjima ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Videokonferencija German Marshall Funda (GMF) o odnosima EU-a i Turske

Željana Zovko je kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i novoimenovana predsjedavateljica EU – Turkey Foruma govorila na videokonferenciji američkog nestranačkog istraživačkog instituta German Marshal Fund o odnosima EU-a i Turske. Pored Zovko na videokonferenciji su govorili i Ian Lesser, potpredsjednik Fonda, Angelina Eichhorst, zamjenica direktora za Europu i Aziju u EEAS-u, Fuat Keyman, direktor Istanbul Policy Center, Guven Sak, turski novinar i ekonomist te Kadri Tastan, istraživač iz GMF-a. Konferenciju je pratilo više od 700 sudionika što je potvrdilo veliki interes o ovoj važnoj i aktualnoj vanjskopolitičkoj temi.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 8. do 11. ožujka 2021. godine.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja