Zovko ususret plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te raspravi i glasovanju o izvješćima o zemljama zapadnog Balkana

23. ožujka 2021. godine

Ovaj se tjedan u Bruxellesu održava dvodnevna plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će zastupnici, između ostalog, razgovarati o predstojećem sastanku Europskog vijeća na čijem su dnevnom redu teme odgovora na pandemiju COVID-19, jedinstvenog tržišta, industrijske politike i digitalne transformacije i gospodarstva. U okviru sastanka na vrhu održat će se i rasprava o vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući o situaciji na istočnom Mediteranu i odnosima s Rusijom. Pored toga, zastupnici će također raspravljati o predloženim digitalnim zelenim potvrdama čiji je cilj olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a dok traje pandemija Covid-19.

Zastupnici u Europskom parlamentu održat će i zajedničku raspravu i glasovati o izvješćima Europskog parlamenta o godišnjim izvješćima Komisije za Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju nakon usvajanja na Odboru za vanjske poslove ranije ove godine. Željana Zovko, koja je sudjelovala u izradi izvješća, izjavila je: „Ovo je bila izuzetno dinamična i izazovna godina za zapadni Balkan. Europska unija predstavila je novu metodologiju proširenja, otvoreni su pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te je unatoč do sada neviđenoj krizi održan sastanak na vrhu u Zagrebu, koji je ponovno stavio temu proširenja na europski dnevni red.” Dodala je da Europska unija sada mora pokazati svoju iskrenu predanost proširenju i učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla zemljama zapadnog Balkana da se oporave i bore protiv pandemije Covid-19. „Naša podrška regiji presudna je na mnogim razinama, jer prosperitet tih zemalja utječe na stabilnost regije, a time i na sigurnost Europske unije”, zaključila je Zovko.

Na dnevnom redu plenarne sjednice nalazi se i rasprava o paketu izvješća za reformu vlastitih sredstava EU-a, koju je Vijeće usvojilo 14. prosinca 2020. godine, nakon sporazuma između Vijeća i Parlamenta. Odlukom se reformira sustav financiranja proračuna EU-a, a trenutno je u procesu ratifikacije u državama članicama. Zastupnici će također razgovarati o paketu mjera za oporavak tržišta kapitala, kako bi se olakšala dokapitalizacija tvrtki iz EU-a na financijskim tržištima nakon krize Covid-19, strategiji EU-a za održivi turizam koja će tražiti od zemalja članica da uključe sektor turizma i putovanja u svoje planove oporavka i novoj strategiji EU-a i Afrike, koja naglašava potrebu za daljnjim jačanjem suradnje u pitanjima kao što su zelena tranzicija, energetika, digitalna transformacija, održivi poslovi, dobro upravljanje i migracije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja