Zovko: Današnjim usvajanjem Europskog instrumenta mirovne pomoći šaljemo jasnu poruku našim partnerima da EU ulaže u mir, stabilnost i sigurnost u Africi

Bruxelles, 22. ožujka 2021. godine

Vijeće Europske unije usvojilo je danas odluku o uspostavi Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), izvanproračunskog fonda vrijednog oko 5 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Cilj je novog instrumenta poboljšati sposobnosti EU-a u sprječavanju sukoba, očuvanju mira i jačanju međunarodne stabilnosti i sigurnosti. Europska unija će s EPF-om moći pomoći državama partnerima podržavanjem njihovih mirovnih operacija ili pružanjem pomoći u povećanju sposobnosti oružanih snaga u tim zemljama.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je današnju odluku rekavši da je to snažna poruka partnerskim državama. „Dok sam kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni radila na izvješću o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u Sahelu, zapadnoj Africi i Rogu Afrike, snažno sam zagovarala veću europsku potporu našim partnerima u Africi u sprječavanju sukoba, izgradnji kapaciteta i obuci” – navela je Zovko. Dodala je da je ovo prvi put da će misije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) biti nadopunjene mjerama pomoći. “EPF će biti od presudnog značaja u osposobljavanju naših partnera da preuzmu odgovornost za mir i stabilnost, istovremeno surađujući na zajedničkim sigurnosnim izazovima” – zaključila je Zovko.

Sudjelovanje Europske unije u vojnim misijama i operacijama ZSOP-a od 2004. godine financirano je putem mehanizma ATHENA, kojeg će sada zamijeniti EPF, u kojem će biti povećan opseg zajedničkih troškova, što će omogućiti brže raspoređivanje i poboljšanu fleksibilnost i predvidljivost. EPF će također prevladati nedostatke Afričkog mirovnog instrumenta i proširiti zemljopisni opseg intervencije EU-a. Europska unija će sada moći pridonijeti financiranju vojnih operacija potpore miru i mjerama pomoći za partnere bilo gdje u svijetu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja