Zovko: Bez slobode medija nema ni demokracije

Bruxelles, 3. svibnja 2021. godine

U Europi i svijetu danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Svjedoci smo da je posljednjih godina sloboda medija i medijski pluralizam jako ugrožen, a sve većom koncentracijom lažnih vijesti u medijskom prostoru je to dodatno naglašeno. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko istaknula je ključnu ulogu koju mediji imaju u društvu:

„Mediji su glavni motor naše demokracije, a na nama je da ih zaštitimo i osiguramo njihovo pravilno funkcioniranje i djelovanje. Sloboda, neovisnost i raznolikost medija čine srž održivog i stabilnog društva koje svojim građanima jamči i omogućava pristup slobodnim, pouzdanim i istinitim informacijama.“

Unutar Odbora za kulturu i obrazovanje, Zovko trenutno radi na izvješću europskim medijima u digitalnom desetljeću, a čiji je cilj osigurati oporavak, transformaciju i otpornost medijskog i audiovizualnog sektora. Pored toga, Zovko je veliki naglasak stavila na jačanje slobode medija i medijskog pluralizma kao i na bolju zaštitu novinara, kako u virtualnom, tako i u stvarnom svijetu.

„Novinarstvo se trenutno nalazi pred velikim izazovima, a novinari su česta meta napada i kršenja ljudskih prava. Ovim izvješćem, kao i Akcijskom planom za europsku demokraciju, Europska unija će dodatno zaštititi slobodu medija i pridonijeti njihovoj raznolikosti, kao jednom od temeljnih stupova demokracije “ – naglasila je Zovko i potom zahvalila svim novinarima koji neumorno djeluju kako bi građanima osigurali pristup pravodobnim i istinitim informacijama, često pod cijenu vlastite sigurnosti.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja