Zovko: Visokokvalitetno i uključivo digitalno obrazovanje je preduvjet za napredak i budućnost Europske unije

Bruxelles/ Osijek, 5. svibnja 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko sudjelovala je na šestom Europskom EFOS tjednu koji je organizirala Udruga studenata – EU informacije, mogućnosti i održivost Erudio. Europski EFOS tjedan tradicionalno se svake godine održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a ove godine su zbog pandemije koronavirusa, gotovo sva predavanja online. U interaktivnoj raspravi, Zovko je prisutne upoznala sa svojim radom i aktivnostima u Europskom parlamentu, posebno unutar Odbora za kulturu i obrazovanje i u vezi s onim što radi na području mladih i obrazovanja.

U Europskom parlamentu od početka pandemije aktivno radimo na mjerama kojima želimo spriječiti stvaranje „izgubljene“ generacije“ nakon ove krize“ – navela je Zovko, ističući kako automatski prelazak na digitalno obrazovanje nije postigao željeni učinak u svim državama članicama, a što je obvezalo Europsku uniju i države članice da još snažnije rade na postizanju visoke kvalitete obrazovanja u cijeloj EU. U tom vidu je spomenula konkretne planove i programe kojima Europska unija unaprjeđuje digitalnu tranziciju obrazovnog sustava, poput Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i novog Erasmus+.

Zovko je naglasila kako prioritet svih država članica mora biti u osiguravanju odgovarajuće infrastrukture i opreme za uključiv i visokokvalitetan pristup digitalnom obrazovanju u svim dijelovima Europske unije, poglavito u ruralnim i zabačenim područjima: „Nitko ne smije biti onemogućen, svi moraju imati jednak pristup digitalnom obrazovanju kako bi stekli digitalne vještine, ostvarili sve svoje ambicije i uspješno se pozicionirali na tržištu rada“- upozorila je Zovko i poručila mladima da iskoriste sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju za osobni i profesionalni razvoj, a što će ujedno doprinijeti napretku i održivoj budućnosti Europske unije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja