Zovko: Programi Erasmus+, Kreativna Europa i Europske snage solidarnosti potvrđuju kako su mladi, obrazovanje i kultura najveće vrijednosti Europske unije

Bruxelles, 18. svibnja 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se ovaj tjedan na svibanjskoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu. Na dnevnom redu petodnevnog zasjedanja se također nalaze rasprava i glasovanje o novim inačicama programa Erasmus+, Kreativna Europa i Europskih snaga solidarnosti za razdoblje do 2027. godine. Rasprava će se održati večeras, a glasovanje je predviđeno za sutra.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo prijedlogom novog programa Erasmus+ koji predviđa skoro dvostruko veći proračun od preko 28 milijardi eura, a sam program će biti uključiviji i u skladu s digitalnom i zelenom tranzicijom Europske unije: „Raduje me što smo nakon iscrpnih pregovora uspjeli osigurati kvalitetnije uvjete za preko 10 milijuna Europljana svih dobnih skupina i statusa koji će u idućih sedam godina uživati u mobilnosti, učenju, kulturnim razmjenama i jačanju svog europskog identiteta kroz poboljšani program Erasmus+“.

Zovko je također pohvalila ambiciozniji i bolje strukturirani prijedlog inicijative Europskih snaga solidarnosti koja će dodatno promicati volontiranje i projekte solidarnosti među mladima u Europi. „Volontiranje je jedna od najplemenitijih aktivnosti, a kroz Europske snage solidarnosti će mladi diljem Europe nastaviti doprinositi rješavanju društvenih i humanitarnih izazova te jačanju demokracije i solidarnosti unutar i izvan EU-a“ – navela je Zovko i istaknula kako proračun za ovu inicijativu za razdoblje od 2021.- 2027. iznosi preko milijardu eura.

Zovko od početka pandemije koronavirusa poziva na snažniju potporu oporavku cjelokupnog kulturnog i kreativnog sektora, a na čemu i sama aktivno radi unutar Odbora za kulturu i obrazovanje. Zovko je pozdravila veći proračun za program Kreativna Europa koji sada iznosi preko 2,4 milijardi eura. „ Kreativna Europa jedini je program Europske unije posvećen kulturnom i kreativnom sektoru te je stoga ključan za promicanje naše bogate kulturne baštine diljem Europe i svijeta. Zahvaljujući većem proračunu, Kreativna Europa će nastaviti doprinositi širenju europske kulturne i jezične raznolikosti“ – naglasila je Zovko i pojasnila kako će nova inačica programa Kreativna Europa pomoći oporavku, transformaciji i većoj otpornosti ovih sektora, a na čemu i sama radi kroz izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja