Zovko o sukobu Izraela i Palestine: prolijevanjem krvi ništa se ne postiže, potrebna nam je diplomacija

Bruxelles, 19. svibnja 2021. godine

Više od tjedan dana visoke napetosti između Izraela i Palestine dovelo je do nemira i nasilja. Zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj su raspravi razgovarali o novim sukobima, te pozvali na okončanje oružanog sukoba. Željana Zovko izjavila je tijekom svog obraćanja kako s velikom tugom gleda na ubijanje civila u Izraelu i Gazi.

Zovko je navela kako su civili u Izraelu izloženi nekontroliranoj paljbi Hamasa i drugih terorističkih skupina, te da se Izraelu mora priznati pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom. Dodala je da se ratni zločini moraju nazvati ratnim zločinima. “Najgori ratni zločin zasigurno je koristiti ljude kao štit s ciljem pridobivanja potpore javnosti“.

Zovko je pozvala na žurno smirivanje sukoba i uključivanje onih koji mogu djelovati kao posrednici. „Svako krvoproliće, nažalost, samo poziva na daljnje prolijevanje krvi. Sada moramo odvažnom diplomacijom otvoriti kanale za dijalog i završetak sukoba“ – naglasila je Zovko. Također je osudila antisemitsko djelovanje, koje dolazi s ovim sukobom na europskom tlu.

„U ovom strašnom vremenu pandemije, kada bolest odnosi više ljudskih života nego što je ijedan rat odnio, počinitelji ovog sukoba samo povećavaju našu ionako preveliku tugu i svakodnevne tragedije. Dok jedni ulažu u cjepiva, drugi ulažu u projektile. Povijest će nam suditi i tada će pitati: gdje su bili svi oni mirovnjaci i vizionari kada su nam trebali?” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja