Zovko: Digitalna potvrda EU-a za COVID-19 je preduvjet za sigurnu i uspješnu turističku sezonu u Hrvatskoj i ostatku Unije

Strasbourg, 9. lipnja 2021. godine

 

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici odobrili uredbu o Digitalnoj potvrdi EU-a za COVID-19, koja će omogućiti sigurno i slobodno putovanje unutar EU-a, a time i ponovno pokrenuti turizam i gospodarstvo, te držati virus pod kontrolom. Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i tiskanom formatu. Potvrda neće samo naznačiti je li osoba cijepljena, već će se koristiti i kao dokaz da je osoba imala negativan test ili da se oporavila od COVID-19. Nakon odobrenja Vijeća, uredba će stupiti na snagu 1. srpnja i trajati 12 mjeseci, s mogućnošću produljenja, ovisno o stanju pandemije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe. „Iako potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku. Potvrda će potaknuti više građana da putuju na turistička odredišta jer će s njom izbjeći karantenu po povratku s odmora. Zajedno s ohrabrujućim stopama cijepljenja, ove potvrde su presudne za uspješnu i sigurnu ljetnu turističku sezonu” kazala je Zovko i pozvala da se po jednakom principu uključe i potvrde iz trećih zemalja, kako bi se olakšalo prekogranično kretanje unutar i izvan EU-a.

Zovko je također istaknula kako pozdravlja prošlotjednu vijest da je Republika Hrvatska među prvima u Europskoj uniji započela s izdavanjem ove potvrde: „Ovo je veliki uspjeh za Hrvatsku i njezine građane. Hrvatska pokazuje da je spremna dočekati turiste, a s potvrdom će prelasci granica postati lakši, brži i sigurniji. U interesu je svih građana EU-a da i ostale države članice počnu dijeliti svoje potvrde što je prije moguće, kako bi se osigurao jedinstven i funkcionalan sustav prije početka ljeta”.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja