Izvjestiteljica za IPA III Željana Zovko zahvalila Odboru za vanjske poslove na usvajanju novog Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III

Bruxelles, 1. srpnja 2021. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je danas privremeni sporazum o trećoj generaciji Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III. Ovaj instrument glavni je izvor financijske pomoći za europske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Željana Zovko je u pregovorima sudjelovala kao suizvjestiteljica u ime Europskog parlamenta. Zovko je naglasila kako ovom novom uredbom, Europska unija iznova potvrđuje svoju kontinuiranu potporu europskoj perspektivi ovih zemalja.

Zovko je pojasnila da će instrument IPA III pomoći zapadnom Balkanu i Turskoj u institucionalnim, pravnim, administrativnim i društveno-gospodarskim reformama koje vode prema usklađenosti s vrijednostima, standardima i politikama Unije. Instrument omogućuje daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost te jača stabilnost i prosperitet regije. Zovko je istaknula da Europska unija financiranjem ovih transformacijskih procesa na zapadnom Balkanu i u Turskoj također ulaže u vlastiti mir i sigurnost.

“Na temelju mandata koji smo dobili od Europskog parlamenta, kao suizvjestiteljica sam zajedno s Toninom Piculom osigurala da uredba instrumenta IPA III bude poboljšana u odnosu na svoje prethodnike ” – navela je Zovko, dodavši da će instrument sadržavati povećan proračun u iznosu većem od 14 milijardi eura.

Također je naglasila da će provedba uredbe slijediti pristup zasnovan na politikama i na uspješnosti, koji će stimulirati korisnike da preuzmu više odgovornosti za proces integracije. S druge strane, Europska unija je u stanju modulirati financijska izdvajanja u slučaju značajnog nazadovanja ili trajnog nedostatka napretka.

Zovko je istaknula da će Europski parlament više nego ikad biti uključen u upravljanje i praćenje instrumenta IPA III, korištenjem delegiranih akata i putem novoosnovanog geopolitičkog dijaloga s Komisijom o provedbi ovog instrumenta.

Još jedno postignuće koje je Zovko navela odnosi se na znatno poboljšane zahtjeve za vidljivošću. „U prošlosti, Europska unija često nije uspijevala prezentirati svoju potporu zapadnom Balkanu i Turskoj, a dezinformacijske kampanje dodatno su potkopavale naše napore. S instrumentom IPA III, korisnici bi trebali istaknuti pomoć Europske unije u svom komuniciranju o financiranim projektima, kako bi se unaprijedila svijest javnosti i naglasila dodana vrijednost europske pomoći i kredibilitet EU-a u regiji ”- izjavila je Zovko.

Također je dodala da bi kroz ove nove komunikacijske mjere, Europska unija u zemljama zapadnog Balkana trebala aktivno ulagati u strategiju za promicanje prednosti članstva u EU-u. „Europska integracija ovih zemalja ključni je prioritet naše vanjske politike, ali pristupanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata ostaje konačni cilj. Pomoću instrumenta IPA III, omogućit ćemo sredstva za pomoć regiji tijekom cijelog tog procesa” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja