Zovko na Dubrovačkom forumu: napredak u procesu transformacije zahtijeva finu ravnotežu između krajnosti

Dubrovnik, 10. srpnja 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko rekla je na Dubrovačkom forumu da zemlje zapadnog Balkana moraju prvo poraditi na neriješenim pitanjima kako bi ostvarile napredak u europskim integracijama. Kao suizvjestiteljica Europskog parlamenta za Instrument pretpristupne pomoći IPA III, istaknula je da je s novim fondom od 14 milijardi eura, Europska unija spremna nastaviti ulagati u zemlje zapadnog Balkana; „Da bi provele ove transformativne procese, zemlje moraju pronaći finu ravnotežu oko otvorenih pitanja. Dijalog između Srbije i Kosova i izborni zakon u Bosni i Hercegovini primjeri su pitanja u kojima ove države trebaju pronaći treći put između krajnosti “.

Na pitanje budućnosti ustavnih prava ljudi u Bosni i Hercegovini, Zovko je navela da je rješenje ponuđeno i ranije. „Kombinaciju građanskog i etničkog modela predložila je Međunarodna krizna skupina 2015. godine, a federalizam je spomenut u parlamentarnim izvješćima Doris Pack. Čak je predstavljeno i u Amatovom izvješću 2005. godine” – istaknula je Zovko. “Ne možete prekršiti mirovni sporazum ili gurati dijelove zemlje prema drugim akterima kao što su Rusija i Turska. Još jednom, treba pronaći finu ravnotežu između krajnosti” – zaključila je Zovko.

Zovko je na ovogodišnji Dubrovnik forum pozvana kao panelist u raspravi o međunarodnoj zajednici i zapadnom Balkanu, zajedno s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograd – Priština Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, ministrima vanjskih poslova i ostalim gostima na visokoj razini iz država članica EU-a i država zapadnog Balkana. U središtu ovogodišnjeg izdanja Dubrovačkog foruma bile su rasprave o utjecaju pandemije koronavirusa na geopolitičke odnose i globalno gospodarstvo.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja