Zovko: EU mora pronaći srednji put između francuskog poimanja europske autonomije i njemačke ideje europskog suvereniteta

Bruxelles/Zagreb, 26. kolovoza 2021. godine

Ovaj tjedan se u Zagrebu održava godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Sudionici u sklopu različitih predavanja i panela imaju priliku raspravljati o pitanjima poput najnovijih zbivanja u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji i NATO -u. Željana Zovko na konferenciji sudjeluje kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) te je na jednom od panela predstavila rad odbora i njegove najnovije aktivnosti.

Zovko je u svom izlaganju navela kako su u nekoliko izvješća AFET-a zastupnici u Europskom parlamentu zaključili da je snažnija, ambicioznija, vjerodostojnija i ujedinjenija zajednička vanjska politika postala ključna jer se EU suočava s višedimenzionalnim geopolitičkim izazovima. Zovko smatra da bi snažnija europska strateška autonomija osnažila vodstvo Unije na međunarodnoj sceni, kako bi EU mogla očuvati međunarodni poredak utemeljen na pravilima, a koji jamči multilateralizam. “U procesu nalaženja srednjeg puta između francuskog poimanja europske autonomije i njemačkog europskog suvereniteta, kao ključni cilj ostaje poboljšanje naše obrambene sposobnosti i osiguranje naših europskih interesa, vrijednosti, mira i stabilnosti. Trebali bismo preispitati svoje međuovisnosti i biti u mogućnosti djelovati autonomnije kada je to potrebno”- kazala je Zovko i dodala kako razvoj snažnije strateške autonomije ne znači slabljenje transatlantske suradnje u sigurnosti sa SAD-om, Kanadom i Velikom Britanijom. “Naprotiv, to nas čini snažnijim i pouzdanijim partnerom u ravnopravnom položaju s velikim igračima u promjenjivom svijetu” – naglasila je Zovko.

Stvaranje europske strateške autonomije višestruka je operacija i Hrvatska može odigrati ključnu ulogu u razvoju ovog koncepta strateške autonomije. Zovko je obrazložila da hrvatska povijest daje dobar primjer ovog procesa jer je Hrvatska kroz njega prošla uz velike troškove i rizik.

Zovko smatra da je sigurnost na europskoj vanjskoj granici i u njezinom neposrednom susjedstvu još jedan ključni aspekt uspješnog razvoja europske strateške autonomije. U svojim politikama prema zapadnom Balkanu, EU ne samo da nastoji pripremiti ove države za pristupanje, već također ulaže u njihovu stabilnost putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III). Kao zemlja koja je najugroženija država članica Unije i NATO -a, Hrvatska nosi važnu odgovornost. Zovko je zaključila da Europska unija može puno naučiti od Hrvatske radi njezine povijesne perspektive i boljeg poznavanja svojih susjeda zbog blizine i veza, a na kojima bi EU trebala graditi.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja