Zovko sudjelovala u misiji Odbora za vanjske poslove u UN i Kanadu

Bruxelles, 5. studenoga 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je zajedno s kolegama iz Odbora za vanjske poslove u parlamentarnoj misiji u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon čega je uslijedila misija u Ottawu u Kanadi. Izaslanstvo je iskoristilo ovu priliku za isticanje napora Europske unije u promicanju multilateralizma i naglašavanje važnosti bliskih transatlantskih odnosa.

U sjedištu UN-a, Zovko se susrela s Volkerom Türkom, pomoćnikom Glavnog tajnika UN-a za stratešku koordinaciju, Jayathmom Wickramanayake, izaslanicom Glavnog tajnika UN-a za mlade, Rosemary DiCarlo, zamjenicom Glavnog tajnika UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira, stalnim predstavnicima država članica EU-a pri Vijeću sigurnosti UN-a te drugim visokim dužnosnicima. Uz razgovore o globalnoj borbi protiv koronavirusa i nedavnim događanjima u Afganistanu, Libiji i Etiopiji, Zovko je raspravljala i o stanju u Bosni i Hercegovini. Zastupnici u Europskom parlamentu istaknuli su nužnost napredovanja u važnim reformama UN-a te su u Općoj skupštini UN-a iznijeli svoje stavove o provedbi prioriteta Europske unije.

Tijekom misije Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Kanadi, zastupnici su održali sastanke sa senatorima Peterom Boehmom i Peterom Harderom, kao i sa zastupnicima kanadskog parlamenta uključenima u vanjske poslove. Izaslanstvo je s visokim dužnosnicima razgovaralo o vanjskoj politici Kanade, ljudskim pravima i pitanjima vezanima za sigurnost i obranu, a održali su i okrugle stolove o kanadskoj perspektivi u odnosu na Kinu i Indo-Pacifik te o pitanjima Arktika.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja