Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu reagirali na optužbu da hrvatski političari žele destabilizirati BiH

Bruxelles, 12. studenoga 2021. godine

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i članovi Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) izrazili su žaljenje zbog nedavne izjave predsjednika Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) Romea Franza nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem. Kao reakciju na izjavu, uputili su pismo žalbe predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju.

Tekst pisma prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Sassoli,

snažno žalimo zbog nedavne izjave zastupnika Romea Franza, predsjednika Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) nakon njegovog sastanka s gospodinom Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, posebno u dijelu u kojem se navodi kako je očito da određene političke snage u zemlji članici EU-a Hrvatskoj imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Naglašavamo da je izjava sastavljena bez konzultacija s potpredsjednicima i ostatkom izaslanstva, pa stoga ne predstavlja zajednički stav svih njegovih članova. Neprihvatljivo je da zastupnik Franz koristi svoj položaj predsjednika parlamentarnog izaslanstva za objavljivanje ovakvog jezika, optužbi i osobnih navoda u službenim priopćenjima. Pozivamo na dopunu izjave i ispriku zastupnika Franza za njegove neutemeljene navode.

S poštovanjem,

Željana Zovko
Potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) (EPP)

Sunčana Glavak
Članica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) (EPP)

Ladislav Ilčić
Član Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) (ECR)

Tomislav Sokol
Zastupnik u Europskom parlamentu (EPP)

Karlo Ressler
Zastupnik u Europskom parlamentu (EPP)
 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja