Zovko u usvojenim izvješćima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici poziva na snažniji angažman diplomatskih snaga EU-a

Bruxelles, 10. prosinca 2021. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta danas je usvojio godišnja izvješća o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, u kojima odbor razmatra geopolitičku ulogu EU-a i kako se nositi s međunarodnim izazovima.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko navela je kako izvješće jasno poziva na snažniji angažman diplomatskih snaga EU-a u ovom multipolarnom svijetu, kao i na obranu europskih gospodarskih i političkih interesa i vrijednosti, poput demokracije, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

Zovko je svojim amandmanima osigurala da se u tekstu izvješća istakne prioritet izgradnje jakih i pouzdanih saveza, partnerstava i multilateralnih aranžmana, kao i potreba za kompatibilnošću i komplementarnošću poboljšanih europskih strateških sposobnosti s NATO-om.

Zovko je također pozvala na veći angažman EU-a sa zemljama zapadnog Balkana, kako bi se pronašla rješenja za probleme koji predstavljaju prepreku za daljnje reforme, uključujući provedbu 14 ključnih prioriteta u Bosni i Hercegovini, koji osiguravaju provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. Istaknula je da je europska integracija ovih partnerskih država važna za stabilnost i sigurnost cijele Europe.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja