Zovko sudjelovala u misiji Odbora za vanjske poslove u Tadžikistan i Uzbekistan

Bruxelles, 3. ožujka 2022. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) Željana Zovko sudjelovala je u ad-hoc misiji AFET-a u Tadžikistan i Uzbekistan. Parlamentarno izaslanstvo posjetilo je dvije zemlje Srednje Azije kako bi razgovaralo o bilateralnim odnosima s EU-om i sagledalo sigurnosnu situaciju u regiji. Obje ove zemlje graniče s Afganistanom i iz prve ruke svjedočile su posljedicama promjene režima nakon odlaska međunarodne zajednice.

U Tadžikistanu se parlamentarno izaslanstvo susrelo s predsjednikom Rahmonom i ministrom vanjskih poslova Muhriddinom. Izaslanstvo se također sastalo s veleposlanikom Afganistana u Tadžikistanu Aghbarom, predsjednikom Odbora za izvanredne situacije i civilnu obranu Nazarzodom te zapovjednikom Graničnih snaga Državnog odbora za nacionalnu sigurnost Rahmonalijem.

U okviru posjeta Uzbekistanu, održani su sastanci s ministrom vanjskih poslova Norovom, predsjedateljicom Senata Norbajevom i potpredsjednikom Vlade te ministrom ulaganja i vanjske trgovine Umurzakovom. Tijekom boravka u Taškentu, izaslanstvo je sudjelovalo i na okruglom stolu na Sveučilištu za svjetsko gospodarstvo i diplomaciju.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja