Zovko: Sjednice AFET-a o Bosni i Hercegovini naglašavaju važnost što žurnijeg dogovora o Izbornom zakonu

Bruxelles, 14. ožujka 2022. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) danas i sutra održava niz saslušanja o stanju u Bosni i Hercegovini, počevši s dvjema razmjenama mišljenja s veleposlanikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Sjednica će se sutra nastaviti razmjenom mišljenja s povjerenikom Olivérom Várhelyijem, a potom i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem.

Potpredsjednica AFET-a i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko naglasila je da Europski parlament ovim sjednicama ističe žurnu potrebu za napretkom u europskoj perspektivi BiH kroz konačno postizanje dogovora o izbornoj reformi.

“Europska unija već mjesecima podržava pokušaje postizanja dogovora. Nedavno je čak i visoko izaslanstvo Kluba zastupnika EPP-a pod vodstvom predsjedavajućeg Manfreda Webera posjetilo Sarajevo kako bi pokušali pronaći rješenje za napredak”, navela je Zovko.

Upozorila je da vrijeme za postizanje dogovora prije planiranih izbora u listopadu istječe, dodavši da se isti ne mogu održati bez provedbe odluka međunarodnih sudova i Ustavnog suda BiH.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja