Zovko: Erasmus+ mora biti dostupan svima koji žele učiti i steći nove vještine

Bruxelles, 16. ožujka 2022. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko predstavila je na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Izvješće o provedbi uključivih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

„Erasmus+ je već 35 godina naš vodeći obrazovni program. Mnogim je mladim Europljanima pružio prilike za učenje koje su obogatile njihove živote i omogućile im da iskuse raznoliku europsku jezičnu i kulturnu baštinu uz stjecanje cjeloživotnog znanja“ – istaknula je Zovko koja na ovom izvješću radi u ime Kluba zastupnika EPP-a.

Zovko je u svom izlaganju navela da će izvješće sadržavati pregled svega što je dosad napravljeno po pitanju uključenosti svih skupina u aktivnosti programa Erasmus+, kao i mjere i preporuke za poticanje većeg sudjelovanja osoba s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama i osoba s manje mogućnosti, uključujući i odrasle osobe. Pritom je upozorila da je ključno savladati zemljopisne, ekonomske i socijalne prepreke kako bi Erasmus+ bio dostupan osobama iz svih sredina, osobito udaljenijih područja, ruralnih dijelova i otočnih naselja.

„Obrazovanje je neprocjenjivo ulaganje, a Erasmus+ je prilika koja mora biti dostupna svima“ – naglasila je Zovko, zaključivši kako je prvi korak prema tome smanjenje administrativnih opterećenja pri prijavi te poboljšanje smjernica za nacionalne obrazovne politike i nacionalne agencije koje su najvažniji terenski partneri u provedbi programa Erasmus+.

Podsjetimo, Zovko je u Odboru za kulturu i obrazovanje također radila na izvješću o zelenim mjerama za Erasmus+, a trenutno radi i na izvješću o Novom europskom Bauhausu i mišljenju o provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF).

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja