Zovko: Ovo je prijelomni trenutak za definiranje geopolitičke uloge EU-a u godinama koje dolaze

Bruxelles, 24. ožujka 2022. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnoj plenarnoj sjednici kako bi raspravljali i glasovali o važnim izvješćima, a dnevni red u najvećoj mjeri obuhvaća rasprave o posljedicama sigurnosne situacije na istoku Europe. Kanadski premijer Justin Trudeau obratio se Europskom parlamentu u posebnoj intervenciji na temu međunarodnog odgovora na rusku agresiju protiv Ukrajine. Zastupnici su također raspravljali o ishodu sjednice Europskog vijeća u Versaillesu 10. i 11. ožujka, o dnevnom redu današnjeg sastanka europskih šefova država i vlada te o aktivnostima koje je potrebno provesti s ciljem osiguranja pristupačne i održive energije.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je kako se Europska unija nalazi u prijelomnom trenutku koji će definirati europske geopolitičke odnose u godinama koje su pred nama. “Unija je ovaj tjedan usvojila Strateški kompas i tako već poduzela određene korake prema snažnijoj europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Nadalje, Europska je unija iskazala jedinstvo strateškim mjerama i sankcijama koje je poduzela kao odgovor na tragediju u Ukrajini, te tako povećala svoju geopolitičku ulogu i globalni utjecaj“ – navela je Zovko. Pozdravila je najavljeno sudjelovanje američkog predsjednika Joea Bidena na sastanku Vijeća. “Pozivanjem američkog predsjednika, Europska unija je pokazala predanost snažnoj transatlantskoj suradnji i značaj koordiniranog djelovanja protiv Rusije” – naglasila je Zovko.

Komentirajući nadolazeću sjednicu Vijeća, Zovko je pozdravila uspjeh premijera Plenkovića da u dnevni red uključi raspravu o Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući hrvatskim diplomatskim naporima, Bosna i Hercegovina se spominje u novom Strateškom kompasu koji poziva na podržavanje načela ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zajamčeno Ustavom Bosne i Hercegovine. Zovko je kazala da je nakon posljednjeg kruga pregovora o izbornom zakonu ključno da Europa iskaže potporu različitim stranama u postizanju konstruktivnog kompromisa koji poštuje prava svih konstitutivnih naroda, a kako je navedeno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

Europsko vijeće također će raspravljati o rastućim cijenama energije i načinima osiguravanja dostupnosti energije. Zovko je pozvala na europski odgovor na ovu energetsku krizu: “Pored mjera koje blokiraju trenutna povećanja cijena, EU bi trebala ulagati u širu diverzifikaciju zaliha energije” – upozorila je Zovko, dodavši da Hrvatska može imati glavnu ulogu u opskrbi ukapljenim zemnim plinom putem novog terminala na Krku.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja