Zovko: Bez odgovarajuće kibernetičke sigurnosti, izlažemo i sebe i naše društvo

Strasbourg, 3. svibnja 2022. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su danas na plenarnoj sjednici o spremnosti Europske unije na kibernetičke napade nakon ruske invazije na Ukrajinu. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozvala je na oprez jer su kibernetički napadi kriminalna aktivnost koja brzo raste.

Zovko je navela da iako se ruski napadi na Ukrajinu većinom događaju na terenu, stručnjaci upozoravaju na povećanje kibernetičkih napada kao protumjere europskim sankcijama. “EU mora biti spremna. Ne možemo dopustiti reaktivan pristup. Potrebna nam je proaktivna kibernetička obrana” – naglasila je Zovko. “Revizorski sud nedavno je zaključio da tijela i agencije Europske unije nisu dovoljno osigurani, što je vrlo zabrinjavajuće“ – spomenula je, dodavši da je prije nekoliko dana čelnik Agencije za kibernetičku sigurnost EU-a rekao kako je sustav prijavljivanja incidenata previše birokratski i ne funkcionira.

Europski zakonodavci trenutno rade na ažuriranju Direktive EU-a o sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava s ciljem postizanja visoke zajedničke razine kibernetičke sigurnosti u državama članicama. Zovko je pozvala pregovarače da se pozabave tim pitanjima i predlože nacrt bolje osigurane Europske unije.

Zovko je naglasila kako je digitalizacija ključna za našu ekonomsku dobrobit, ali da nosi određeni rizik jer što više digitaliziramo ključne infrastrukture i sektore, to smo ranjiviji na kibernetički kriminal. “Pozvali smo na jaču europsku obranu, a kibernetička sigurnost je ključni dio toga. Bojim se da bez odgovarajuće kibernetičke sigurnosti izlažemo i sebe i naše društvo” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja