Zovko s AFET-om u Albaniji razgovarala o proširenju i posjetila IPA projekte

Tirana, 25. svibnja 2022. godine

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (AFET) je ovaj tjedan u posjeti Albaniji i Crnoj Gori. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je kako je Europski parlament u više navrata iskazao potporu ambicijama ovih zemalja za članstvo u Europskoj uniji, a izaslanstvo AFET-a ovom misijom želi saznati više o napretku reformi te razgovarati o sljedećim koracima na europskom putu ovih zemalja.

U Tirani se izaslanstvo sastalo s predsjednikom Ilirom Metom, premijerom Edijem Ramom, ministrom unutarnjih poslova Bledarom Çuçijem, zamjenicom ministra za Europu i vanjske poslove Megi Fino, ministrom pravosuđa Ulsi Manjom i predsjednicom parlamenta Linditom Nikollom. “Tijekom ovih sastanaka na visokoj razini, prenijeli smo poruku našim sugovornicima da proširenje znači punopravno članstvo i da ne postoji ‘plan B’. Ovaj cilj zahtijeva napredak kako na političkoj razini, tako i u reformama na terenu. Istodobno smo izrazili potporu EP-a za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te očuvanje vjerodostojnosti EU-a” – navela je Zovko.

Na putu od Tirane do Podgorice, izaslanstvo je posjetilo projekte koje je financirala Europska unija, uključujući kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Škola ‘Sherif Dervishi’ rekonstruirana je nakon potresa 2019. uz potporu programa EU4Schools, plana za sanaciju 63 obrazovna objekta u regiji. Zastupnici su posjetili i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu, ali ugroženo zagađenjem i negativnim utjecajem stanovništva na vegetaciju i faunu, a potom su u pratnji zamjenika ministra unutarnjih poslova Albanije Juliana Hodaja obišli granični prijelaz između Albanije i Crne Gore, koji je izgrađen od IPA sredstava.

Kao izvjestiteljica EP-a za IPA III, Zovko je izrazila zadovoljstvo uspješnim korištenjem europske financijske pomoći. Tijekom pregovora o najnovijoj generaciji instrumenta IPA, Zovko je pozvala na povećanje potpore projektima zaštite prirode i osiguranja ljudskih kapaciteta na zapadnom Balkanu. “Ljudi se u svom okruženju moraju osjećati kao kod kuće te imati prilike za napredovanje. Ulaganjem u obrazovanje i objekte za strukovno osposobljavanje, Europska unija im daje priliku za održivu budućnost” – istaknula je Zovko. Prilikom rada na IPA III, Zovko je naglasila nužnost  ulaganja u granične kontrole. “Nažalost, krijumčarenje i trgovina robom, oružjem i ljudima je još uvijek uobičajena kriminalna aktivnost na zapadnom Balkanu. Razvijanjem koordiniranog upravljanja granicom, države mogu zaštititi svoje sigurnosne i gospodarske interese, pridonoseći sigurnijoj i stabilnijoj regiji” -zaključila je Zovko.

U Crnoj Gori će izaslanstvo nastaviti sa sastancima na visokoj razini s političkim čelnicima, civilnim društvom i međunarodnom zajednicom. Misija će završiti posjetom novoj Kući Europe u Podgorici.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja