Zovko: Boka kotorska čuvar je bogate vjerske, povijesne i kulturne baštine hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Kotor, 27. svibnja 2022. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je ovaj tjedan u misiji Odbora za vanjske poslove u Albaniji i Crnoj Gori. Pri povratku u Republiku Hrvatsku, Zovko je posjetila Boku kotorsku.

U Kotoru se Zovko susrela s kotorskim biskupom, mons. Ivanom Štironjom te generalnom konzulicom RH u Kotoru Jasminkom Lončarević. Pri obilasku Kotora, biskup Štironja je Zovko ukazao na izuzetno nasljeđe hrvatskog naroda u Crnoj Gori, osobito istaknuvši vjersku, povijesnu i kulturnu baštinu hrvatskih katolika u Boki kotorskoj. Zovko je također posjetila i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru, a generalna konzulica Lončarević upoznala je Zovko s radom konzulata te obrazovnim i kulturnim aktivnostima koje konzulat provodi za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i tradicije.

Podsjetimo, Odbor za vanjske poslove je nedavno usvojio Izvješće o Izvješću Komisije o napretku Crne Gore za 2021. godinu. Izvješće sadrži preporuke Europskog parlamenta Crnoj Gori za napredak njezinog europskog puta, a konačni sadržaj izvješća uključuje i amandmane zastupnice Zovko o važnosti unaprjeđivanja položaja i prava hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i njezinog vjerskog, kulturnog i povijesnog nasljeđa.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja