Zovko: Naša misija na Južnom Kavkazu ističe potporu Europskog parlamenta europskoj suradnji s regijom

Bruxelles, 22. srpnja 2022. godine

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta završilo je svoju ovotjednu službenu misiju na Južnom Kavkazu. Od 19. do 22. srpnja, zastupnici su posjetili Azerbajdžan, Gruziju i Armeniju. Stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan Željana Zovko navela je da je misija prošla uspješno i da je pokazala kontinuiranu podršku Europskog parlamenta koordinaciji regije s EU-om.

Izaslanstvo se u Azerbajdžanu susrelo s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i ministrom energetike Parvizom Šahbazovim, a posjetili su i luku Alat. Tijekom sastanaka, zastupnici su razgovarali o nedavnom sporazumu o energetskoj suradnji između Azerbajdžana i EU-a, kao i europskim naporima u promicanju procesa normalizacije odnosa između Armenije i Azerbajdžana.

U Gruziji su održani sastanci s predsjednicom Gruzije Salome Zourabichvili, premijerom Iraklijem Garibashvilijem i predsjednikom gruzijskog parlamenta Shalvom Papuashvilijem. Glavna tema razgovora bili su nedavni zaključci Vijeća, kojima se Gruziji otvara europska perspektiva. Izaslanstvo je istaknulo potporu Europskog parlamenta težnjama Gruzije za članstvom u EU-u i ohrabrilo političke čelnike da postignu napredak u pogledu 12 preporuka. Jednako tako, razgovarali su i o potrebi pojačanog političkog dijaloga unutar zemlje.

Izaslanstvo je također posjetilo Promatračku misiju Europske unije (EUMM) u Gruziji koja prati sigurnosnu situaciju na administrativnoj granici (ABL) s Južnom Osetijom. Nakon izvještaja voditelja misije EUMM-a, veleposlanika Mareka Szczygieła, zastupnici su u obilasku pod vodstvom hrvatskog predstavnika Dražena Krunića vidjeli kako ‘graničenje’ pokrajine negativno utječe na gruzijsko stanovništvo u tom području.

Kao posljednje odredište prije zaključivanja misije, zastupnici su posjetili Armeniju. Prilikom sastanaka s Nikolom Pashinyanom, premijerom Armenije i Araratom Mirzoyanom, ministrom vanjskih poslova i armenskim zastupnicima, izaslanstvo je iznova naglasilo potrebu rada na procesu normalizacije armenskih i azerbajdžanskih odnosa te važnost pronalaženja održivog rješenja koje će regiji donijeti mir.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja