Zovko: Projekt centra za skrb i zaštitu osoba s demencijom inovativna je prilika za tretman, liječenje i prevenciju demencije u RH i BiH

Bruxelles, 6. rujna 2022. godine

 

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i Odbora za vanjske poslove te izvjestiteljica EP-a za IPA III Željana Zovko danas se u Bruxellesu susrela s povjerenikom EK-a za susjedstvo i proširenje Oliverom Várhelyijem te ravnateljem odjela za BiH i Kosovo u DG NEAR Vassilisom Maragosom.

U pratnji zastupnice Zovko bio je i don Željko Majić, ravnatelj Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, koji je na sastancima predstavio svoj projekt uspostave centra za osobe s demencijom u Bosni i Hercegovini. Radi se o prvom centru takvog tipa na području Bosne i Hercegovine koji bi služio za prihvat korisnika s demencijom, ali i za istraživanje o prevenciji demencije te skrbi i zaštiti pripadnika ove ranjive skupine.

Zovko je prilikom ovih susreta naglasila da se radi o projektu prekogranične vrste i odrazu suradnje RH i BiH te da je takav centar za zbrinjavanje i zaštitu osoba s demencijom prilika za inovativan pristup liječenju i prevenciji demencije s obje strane granice.

Ravnatelj Majić je naglasio kako za provedbu projekta postoji veliki interes Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije te da bi u znanstvenom radu centra zajednički surađivali i medicinski fakulteti iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Na sastancima u Bruxellesu također je istaknuto da se projekti ovog tipa mogu realizirati uz potporu više europskih financijskih instrumenata, među kojima je i najnovija generacija Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA III, na kojem je zastupnica Zovko pregovarala u ime Europskog parlamenta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja