Prema EU Matrixu, Željana Zovko je najutjecajnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

Strasbourg, 20. listopada 2022. godine

Željana Zovko najutjecajnija je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu prema MEP Influence Indexu 2022 EU Matrixa. Istraživačka platforma navodi 100 najboljih zastupnika koji su ključni u oblikovanju europskih politika, a najutjecajnijim zastupnikom proglašena je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Kako bi izmjerio utjecaj pojedinog zastupnika u Europskom parlamentu na parlamentarni rad, EU Matrix je razvio algoritam koji se temelji na položaju zastupnika u Europskom parlamentu, njihovoj ulozi u zakonodavnim spisima, ukupnom učinku tijekom glasovanja i mreži koju su izgradili tijekom svoje karijere u Europskom parlamentu.

Zovko je u Europskom parlamentu potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove. Također je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom te je članica Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Tijekom ovog saziva, Zovko je kao izvjestiteljica EP-a pregovarala na Instrumentu za pretpristupnu pomoć, a u ime Kluba zastupnika EPP-a bila je izvjestiteljica za nekoliko izvješća, uključujući o Novom europskom Bauhausu, europskim medijima u digitalnom desetljeću i sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u Sahelu, Zapadnoj Africi i Rogu Afrike.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja