Željana Zovko sudjelovala na 28. Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Meksiko

Cancun, 5. studenoga 2022. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko boravila je ovaj tjedan u Mexico Cityju i Quintani Roo na 28. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Meksiko (JPC). Tijekom misije, članovi izaslanstva Europskog parlamenta sastali su se s veleposlanicima EU-a, civilnim društvom i meksičkim vlastima kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima EU-a i Meksika.

Ovo je bio prvi fizički sastanak JPC-a od početka pandemije, a izaslanstvo je u Meksiku boravilo uoči finalizacije novog Sporazuma o partnerstvu između EU-a i Meksika. Delegati su prosudili trenutno stanje u pregovorima oko sporazuma te raspravljali o koracima koji su potrebni da se sporazum zaključi i podnese na ratifikaciju meksičkom Kongresu i Europskom parlamentu.

Zastupnici su održali i niz sastanaka o trenutnom političkom, gospodarskom i društvenom stanju u Meksiku i EU-u, suradnji u području migracija, spolnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama te suradnji u području sigurnosti i pravde. Jednako tako, raspravljali su i o suradnji i dijalogu između EU-a i Meksika o multilateralnim pitanjima poput stajališta EU-a i Meksika o ratu u Ukrajini te provedbi Agende 2030. za održivi razvoj.

Izaslanstvo je također obišlo projekt koji radi na promicanju društvene integracije i pronalaska poslova za migrante i izbjeglice koji se nalaze u Meksiku, a koji je financiran iz proračuna EU-a. Podsjetimo, u suradnji s Uredom Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), EU podupire Meksiko u institucionalizaciji sustava usklađivanja poslova za osobe u pokretu putem financijske uključenosti i pristupa socijalnim uslugama.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja